Feiten & cijfers over marathons in Nederland (en daarbuiten)

Terug naar vorige pagina »

Natuurlijk is de Van Oers Marathon Brabant de leukste en gezelligste marathon van Nederland. Maar hoeveel marathons zijn er eigenlijk? Hoeveel mensen doe daaraan mee? En wat is het snelste parcours? Tijd voor wat leuke feiten en cijfers! 

Veel marathons

Nederland is een echt marathonland. Er vinden ieder jaar zo’n 32 marathons plaats. Dat aantal verandert soms nog wel eens, want sommige marathons stoppen, terwijl er op andere plaatsen nieuwe marathons bij komen. De oudste marathon van Nederland is de marathon van Enschede. Die werd in 1947 voor het eerst gehouden.

Aantal deelnemers

Dat Nederlanders echte marathonlopers zijn blijkt ook wel uit andere cijfers. In 2016 deden in Nederland 34.856 mensen mee aan een marathon. In België waren dat er slechts 6.200! De marathon in Nederland met de meeste deelnemers is die in Rotterdam, met in 2016 in totaal 12.798 lopers. De marathon met de minste deelnemers was in dat jaar de zomereditie van de Den Haag Strandmarathon: 21 deelnemers. Grappig genoeg deden aan de wintereditie meer dan twee keer zoveel lopers mee: 48.

Snelste parcours

Dat de marathon in Rotterdam zo populair is, heeft misschien ook te maken met het snelle parcours. Dat staat wereldwijd op de vijfde plaats, achter respectievelijk Berlijn, Londen, Dubai en Chicago. Overigens is de Van Oers Marathon Brabant wel één van de snelste marathons in Nederland: we nemen de vijfde plaats in op de lijst!

Daag jezelf uit!

Vorig jaar gingen er in Etten-Leur 306 lopers van start op de magische afstand. Doe jij dit jaar ook mee? Wordt dit jouw eerste marathon, of wil je juist jouw snelste tijd verbeteren? Dan is onze najaarsmarathon de perfecte keuze. Schrijf je snel in!