Voedingstips voor de marathon

Terug naar vorige pagina »

Ben je aan het trainen voor de Van Oers Marathon Brabant? Dan is het goed om niet alleen een trainingsschema te volgen, maar ook op je voeding te letten. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

  • Eet drie of vier uur voorafgaand aan je training een licht verteerbare, gezonde en energierijke maaltijd. Een uur voor je training kun je eventueel nog een energiesnack nemen, bijvoorbeeld een havermoutreep met gedroogd fruit. Train je ’s ochtends? Beperk je dan tot de energiesnack.
  • Drink na je training genoeg wat en eet een herstelreep of -snack. Dat kan ook een fruitsmoothie zijn!
  • Je lichaam verbruikt in de trainingsperiode meer dan het gewend is, maar je eetpatroon is er nog niet op aangepast. Je krijgt daardoor honger op de gekste momenten. Zorg ervoor dat je altijd genoeg koolhydraatrijke snacks en fruit in huis hebt, zodat je de verleiding van de zak chips kunt weerstaan. 
  • Doe een dag of vier voor de wedstrijd een snelle duurloop en eet diezelfde dag koolhydraatarm. Daarna zijn je koolhydraten opgebruikt en kun je koolhydraten gaan ‘stapelen’ door tot de wedstrijd koolhydraatrijk en eiwit- en vetarm te eten. Je lichaam slaat dan extra veel koolhydraten in de spieren op, die je tijdens de wedstrijd helpen. Drink ook meer dan normaal.
  • Ontbijt op de wedstrijddag niet met bruin, maar met wit brood. Dat wordt sneller omgezet naar energie. Beleg het brood met zoetigheid als stroop, honing en jam.
  • Tijdens de eerste twintig kilometer van de marathon eet je energierepen en gebruik je isotone gels; na twintig kilometer gebruik je hypotone gels. Blijf ook nu drinken en sla geen drinkpost over.
  • Neem binnen drie kwartier na de finish een herstelshake en drink ook isotone sportdrank.

Met deze tips voorkom je dat jij tijdens de marathon de man met de hamer tegenkomt! Heb jij ook voedingstips voor je mede-marathonlopers? Deel ze op Twitter met de hashtag #mb16.