Ed Sligchers, voorzitter: “Ik kwam in een gespreid bedje terecht”

Al bij de eerste Van Oers Marathon Brabant in 1983 stond Ed Sligchers aan de start. “Ik heb toen de hele marathon gelopen, met een naar huidige maatstaven best wel goede tijd.” Nu, 35 jaar later, is hij de nieuwe voorzitter van het evenement. 

Uitdagingen

Ed Sligchers is in het dagelijks leven psycholoog en heeft samen met zijn vrouw in Rijsbergen een gezondheidscentrum. “Maar ik vind het belangrijk om ook daarnaast altijd enkele uitdagingen te hebben. Zo ben ik lange tijd atletiektrainer geweest en was ik voorzitter van de Bavoloop in Rijsbergen. Ik moest er even over nadenken, maar ik had er wel zin in om de Van Oers Marathon Brabant naar een nog hoger niveau te tillen, dus heb ik ja gezegd.”

Bewondering

Ed zegt bewust een nóg hoger niveau, want het viel hem vorig jaar op dat alles nu al goed georganiseerd is. “De organisatie heeft het fantastisch voor elkaar, ik heb vol bewondering gekeken hoe actief alle vrijwilligers zijn om alles in goede banen te leiden. In dat opzicht kwam ik eigenlijk in een gespreid bedje terecht. Wel viel het me op dat het op sommige momenten op de Markt een beetje stilviel, qua publiek.”

Starttijden veranderd

Die bevinding heeft ertoe geleid dat de starttijden zijn veranderd, zodat de starts en aankomsten van de diverse afstanden dicht bij elkaar zitten. “Daarvoor was het ook nodig om het parcours van de hele marathon aan te passen. Het parcours bestaat nu niet meer uit twee identieke rondes, maar uit twee rondes met ‘lussen’ erin. Dat maakt het voor de lopers zelf ook leuker. Een speciale commissie heeft met veel passen en meten de nieuwe route samengesteld, dat was nog best ingewikkeld. Maar het is ze gelukt. Een andere verandering is dat je vanaf nu tot een uur voor de start van een afstand digitaal in kunt schrijven.”

Iedereen aan het bewegen

Zitten er nog andere wijzigingen in de pijplijn? “In de komende jaren wil ik eigenlijk iederéén aan het bewegen krijgen, niet alleen hardlopers. Want niet iedereen kan hardlopen. Op welke manier we dat gaan realiseren, moeten we nog gaan bepalen. Maar dát we het gaan doen, staat vast. Want bewegen is goed voor lichaam en geest, voor iedereen.”