Even kennismaken: Ruud Landesbergen, veiligheidscoördinator

De Van Oers Marathon Brabant is een groot evenement, waarbij naast de ruim 4.000 deelnemers ook tienduizenden bezoekers en 400 vrijwilligers aanwezig zijn. Al deze mensen moeten een leuke, sportieve én veilige dag beleven. Daarvoor is Ruud Landesbergen mede verantwoordelijk.

Nieuwe functie

Ruud is veiligheidscoördinator van de Van Oers Marathon Brabant. Een nieuwe functie, die pas sinds dit jaar bestaat. “Natuurlijk waren er al draaiboeken en calamiteitenplannen en die worden ook jaarlijks geactualiseerd. Maar het leek het bestuur goed wanneer er één persoon verantwoordelijk zou worden voor alles omtrent veiligheid. Omdat ik vanuit mijn werk bij een chemisch bedrijf ervaring heb met veiligheidsbeleid, ben ik die persoon geworden. Maar ik was uiteraard al wel een aantal jaren actief als vrijwilliger bij de Van Oers Marathon Brabant.”

Breed takenpakket

In 2007 begon Ruud als verkeersregelaar en wegafzetter. “Ik heb ook een keer op het inschrijfbureau gezeten. Vorig jaar was ik voor het eerst coördinator verzorgings- en sponsposten en dit jaar vervul ik die rol ook, maar is mijn takenpakket dus uitgebreid naar algehele veiligheid. Dat is heel breed. Van de weersomstandigheden tot scenario’s als een dreigtelefoontje dat binnenkomt. Op de dag zelf zal ik waarschijnlijk ook weer bij alle posten langsgaan om te kijken of alles goed gaat, maar ik zal misschien wel wat meer op en rondom de Markt aanwezig zijn.”

Contacten met hulpdiensten

Net zoals bij veel taken rondom de Van Oers Marathon Brabant is er ook in de aanloop naar het evenement volop te doen. “Vooraf en tijdens het evenement is er contact met de hulpdiensten en het Rode Kruis over de veiligheid. Het is goed om elkaar nu al te leren kennen, want ik ben straks hun eerste aanspreekpunt. Daarnaast heb ik me uiteraard flink verdiept in de draaiboeken en calamiteitenplannen, zodat ik op 29 oktober goed voorbereid van start ga.”

Mooi evenement

Ruud verheugt zich op zijn debuut als veiligheidscoördinator. “Hopelijk maken we er, samen met de 400 vrijwilligers, een prachtige dag van. Ik vind het prachtig om een steentje bij te dragen aan zo’n groot, mooi evenement als de Van Oers Marathon Brabant en ik hoop dat nog vele jaren te mogen blijven doen!”