Goede voornemens? Zo houd je ze vol!

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer bijna op. Voor veel mensen staat het nieuwe jaar in het teken van een nieuwe start en dus: goede voornemens. Helaas blijkt uit onderzoek dat 25% van de mensen na 2 weken al falen bij het volhouden en behalen van hun goede voornemens. Hoe houd je ze toch wel vol?

Stel realistische doelen

Vaak ben je zo enthousiast met je goede voornemens dat je juist te veel hooi op je vork neemt of dat ze niet realistisch zijn. Stop bijvoorbeeld niet met roken en/of drinken van alcohol én afvallen tegelijk. Begin met één doel en heb je dat gehaald na een maand, doe dan een stapje erbij. Hetzelfde geldt voor afvallen: begin met 2 kilo en niet gelijk met 10 kilo. En zo ook met hardlopen, start met een rustige opbouw naar 5 kilometer en als je dat haalt, ga dan verder voor de 10 kilometer.

Stel een doel samen met een vriend/vriendin

Samen lopen is veel leuker dan alleen. Of samen iets ondernemen is leuker dan alleen. Als je samen naar een doel toe werkt, kun je elkaar steunen en motiveren. Ga bijvoorbeeld op een vaste dag lopen, want als je dit samen doet, is de kans dat je zegt “vandaag even niet” vele malen kleiner. Je wilt de ander natuurlijk niet teleurstellen door niet te gaan. Loop je in een hardloopgroep bij bijvoorbeeld een hardloopvereniging? Maak met elkaar eens de afspraak: je mag één (of twee) keer in de maand een training missen. Kijk maar eens hoe vaak je dan toch gaat, ook al heb je in eerste instantie geen zin.

Vertel het iemand

Wil je iets toch alleen doen, zoals stoppen met alcohol drinken of roken?

Vertel het aan iemand. Je hoeft je goede voornemens namelijk niet geheim te houden, ook al kan het misschien een beetje eng zijn voor je om ze te delen, omdat als jij je doel niet haalt, die ander dat ook weet. Maar iemand erbij betrekken geeft je wel een goede stok achter de deur. Zij kunnen jou bijvoorbeeld helpen om je doel te behalen of rekening met je houden om je niet in verleiding te brengen met drinken of roken.

En social media heeft niet alleen slechte kanten maar ook vele goede. Door het posten op social media kom je vaak veel lotgenoten tegen die in hetzelfde schuitje zitten. Zo kun je mekaar motiveren en inspireren.

Maak een planner/dagboek

Wat erg leuk is om te doen is een logboek bij te houden. Plan daarin je workouts en je stappen die je wilt halen per dag. Heb je ze gehaald? Vink ze af en versier je de boel met plaatjes of foto’s. Motiverende teksten en quotes erin plakken werkt ook vaak. Dit maakt je bewust en houd je op het juiste pad. Als je het niet opschrijft, blijft het maar een idee. Door het op te schrijven wordt het realiteit.

Beloon jezelf!

Als je goed bezig bent, mag jij jezelf echt wel belonen.

Ben je 2 kilo afgevallen, beloon jezelf dan met nieuwe kleren. Haal je nu eindelijk die 5 kilometer hardlopen zonder te wandelen, trakteer jezelf dan op nieuwe hardloopschoenen. Je moet jezelf natuurlijk wel belonen met iets wat niet jouw goede voornemen in de weg staat. Dus niet jezelf gaan belonen met eten als je bezig bent met afvallen.

Hopelijk helpen deze tips je om je voornemens vol te houden. Geef niet op en hou vol!

Wat zijn jouw goede voornemens en lukt het jou om ze vol te houden? Laat het ons weten, dan moedigen we je aan.