Historie

De 40ste Van Oers Marathon Brabant wordt, volgens traditie, op de laatse zondag van oktober gehouden. Dat is echter niet altijd zo geweest. De allereerste editie van ons bijzondere loopevenement vond plaats op zaterdag 22 oktober 1983. In de jaren negentig is dat gewijzigd en vonden alle edities wél plaats op de laatste zondag van oktober.

Eerste editie

De eerste Marathon Brabant, die toen nog Herfstmarathon heette, werd georganiseerd ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van A.R.V. Achilles. De bedoeling was dat deze eerste marathon een aanzet zou vormen tot een jarenlange traditie. En dat is gelukt! In de eerste edities kon de organisatie vooral op de halve marathon, maar ook op de hele marathon rekenen op deelname van een aantal vaderlandse toppers. Mede door de vestiging van Adidas in Etten-Leur en het Adidas Running team. Opmerkelijk, want de toppers kregen geen startvergoeding en er waren - en zijn! - nog altijd geen geldprijzen te verdienen.

Sportliefhebbers

Vanaf het begin heeft de organisatie ervoor gekozen een marathon te organiseren waarin iedereen loopt voor de sport en niet voor het geld. Nu richt de de organisatie van de marathon zich meer op de recreatieve lopers, een enorm legioen in Nederland. Voor deze groep is Etten-Leur een topper en zeer gewild door de lage inschrijfgelden en de goede sfeer, kwaliteit en service. En die zijn zeker niet minder dan bij grote loop-
evenementen. 

Markante momenten

Er passeren in 39 jaar tijd natuurlijk heel wat hoogte- en dieptepunten de revue. Een van de hoogtepunten was in 2010: vanaf dat moment is Van Oers Accountancy & Advies de topsponsor en draagt het evenement de naam Van Oers Marathon Brabant. In 1990 werd de tot de dag van vandaag snelste tijd bij de mannen op de hele marathon gelopen: de Rus Yuri Pavlov kwam na 2:18.01 over de streep. Het record bij de dames werd in 1995 door Daisy Hombergen gevestigd. Zij liep de marathon in 2:46.38. Inmiddels is het parcours sterk gewijzigd en de records hiervan vind je op de pagina afstanden van deze website. Nog niemand is in de buurt gekomen van de oude records.

In 2002 werd er overigens helemaal geen hele marathon gelopen. Een hele zware storm woei toen over Nederland en zorgde ervoor dat het parcours van de hele marathon werd ingekort: er kon op die dag slechts een halve marathon worden gelopen.

Uitslagen terug in de tijd

Kan je je niet meer herinneren welke tijd je zelf  heb gelopen , een familielid, collega of buurman had? Kijk dan hier voor de uitslagen van Marathon Brabant vanaf 2001.

40 jaar jubileum op komst

Vier met ons feest!

Dit jaar is het tijd voor onze 40e editie.* Heb jij nog foto's, verhalen of medailles vanaf 1983? Dan ontvangen we die graag via marcom@marathonbrabant.nl.  

*Coronajaren tellen niet mee