Medische begeleiding

Bij de finish en op het parcours is voldoende begeleiding door artsen en Rode Kruishelpers. Verversingen voor de lopers op iedere 5 km-post met water, fruit en sportdrank en aan de finish ook nog thee. Een massageteam staat klaar in de de Nobelaer, je kunt daar kosteloos gebruik van maken. Elke deelnemer loopt op eigen risico. Begeleiding op het parcours is zonder uitdrukkelijke toestemming van de organiatie niet toegestaan.

Ondanks dat je op eigen risico aan de wedstrijd deelneemt zorgt de organisatie ook voor voldoende middelen om de veiligheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Dit betekent dat de straten met medewerking van de gemeenten Etten-Leur, Zundert, Rucphen en de politie Midden-West Brabant en talrijke verkeersregelaars afgezet worden.

Maar ook het medische aspect wordt niet overgeslagen. Elk jaar wordt het Nederlandse Rode Kruis ingeschakeld om de medische begeleiding op zich te nemen. Het betekent dat er op de dag zelf zo’n 40 Rode Kruis-vrijwilligers ingezet worden. Er is een speciale coördinator met assistent voor de medische diensten die niet alleen jarenlange ervaring op het gebied van onze marathon hebben maar ook met andere evenementen/calamiteiten waarbij het Rode Kruis ingezet wordt.

Naast deze coördinator is er de gehele dag een arts tijdens het evenement stand-by en zijn ook de ziekenhuizen in de omgeving (Breda en Roosendaal) in kennis gesteld van het evenement. Permanent staan er 2 ambulances (1 in het centrum en 1 op het parcours) die bij een calamiteit gelijk oproepbaar zijn. Het Rode Kruis zorgt ook voor de verbindingen door middel van mobilofoons en portofoons, zodat onze organisatie, politie en het Rode Kruis met elkaar in verbinding staan.

Van de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) staat een mobiele medische unit op een medisch tactische plaats in het parcours. Zowel het Rode Kruis als de GHOR zijn uitgerust met onder meer AED’s (automatische externe defibrillatoren). Een medische tent waarin uitgeputte deelnemers kunnen worden opgevangen staat opgesteld op 10 meter van de finish. In deze tent staan masseurs paraat voor directe massage.