3 redenen om mee te doen aan de thuiseditie (volgens Eddy, Marian en Jannet)

Waarom zou je eigenlijk meedoen aan de thuiseditie van de Van Oers Marathon Brabant, zo zonder publiek en andere deelnemers om je heen? Marian, Jannet en Eddy hebben het antwoord: omdat meedoen gewoon leuk is, je gezondheid op peil houdt en je motiveert om te blijven hardlopen. Alle drie lopen ze meerdere afstanden tijdens onze thuiseditie.

Gewoon, omdat het leuk is!

Eddy van Vliembergen (60) uit Venlo is pas op 56-jarige leeftijd begonnen met hardlopen, in augustus 2016: “In die tijd had ik iets dergelijks vooral nodig om mijn hoofd leeg te maken. Eigenlijk fietste ik daarvoor alleen zo’n 12 km als woon-werkverkeer, verder deed ik niets aan sport. Vervolgens bleek het hardlopen min of meer verslavend te werken en werden de afstanden geleidelijk groter. Mijn favoriete afstand voor een trainingsloop is momenteel zo'n 15km en ik loop vrijwel dagelijks, maar met redelijk wat variatie.” Eddy liep vorig jaar zijn eerste, en tot dusver enige, marathon bij de Van Oers Marathon Brabant. Hij finishte in 3:45:11, een tijd waar hij zeker tevreden mee was.

Door de coronacrisis werd de behoefte aan dagelijks hardlopen bij Eddy groter omdat de dagelijkse fietstocht wegviel. Aan de andere kant viel er wat motivatie weg, omdat alle wedstrijden werden afgelast. Fijn dus, dat de Van Oers Marathon Brabant met een thuiseditie komt! Eddy heeft zich ingeschreven voor de 5km, de 10km en de halve marathon. “Dat zijn afstanden die ik redelijk gemakkelijk zonder extra training zou moeten kunnen lopen. Over de marathon twijfel ik nog. Het trekt me wel, maar dat is wel een afstand waarbij wat meer organiseren komt kijken. Het lijkt me vooral leuk om mee te doen. Het voelt dan toch weer een beetje als een wedstrijd, ondanks het gemis van andere hardlopers, drankposten en de sfeer van het publiek.”

Gezondheid op peil houden

Marian Ponsen (44) komt uit België en heeft de laatste twee jaar de marathon van de Van Oers Marathon Brabant gelopen. Vorig jaar wilde een marathon onder de 4 uur lopen, en dat is met 3:55:23 gelukt. “Het is een mooi, gezellig en aangenaam loopevenement.”

Marian traint al meer dan tien jaar regelmatig en consequent. “Ik ben kinesitherapeut en al bij het begin van onze opleiding werden er toch wat sportieve taken gegeven. Ik loop nu 4 à 5 per week.  Daarbij neem ik fiets op naar het werk te gaan.” Aan het begin van de coronacrisis heeft ze even niet in een groep mogen trainen, enkel met een vaste looppartner. Wel is ze steeds blijven trainen. “De trainingen hebben we wat aangepast omdat de marathon van Zeeuws-Vlaanderen niet doorging. Zelf loop ik graag afstanden vanaf 15 km. Een snellere 10 km is ook wel fijn, maar de aankomst na een marathon blijft het allermooiste.”

Tijdens de thuiseditie neemt ze net als Eddy deel aan drie afstanden: 5km, 10km en halve marathon. “Ik ga tijdens die bepaalde weken toch verschillende keren hardlopen. Het enige verschil is dat je het thuis kan doen.” En waarom je ook deel zou nemen aan onze thuiseditie? “Gewoon om te doen, gemotiveerd te blijven en om je gezondheid op peil te houden.”

Dé motivatie om te blijven hardlopen

Jannet (56) was meer dan twintig jaar een ultra- en marathonloopster. Helaas is ze sinds januari ziek, en stond het hardlopen op een laag pitje. “Ook nu train ik nog niet veel, maar ik zoek wel steeds iets om me te motiveren om de schoenen aan te trekken, hoe moeilijk dat soms ook is. Dat lopen houdt me wel letterlijk en figuurlijk op de been. Toen jullie virtuele wedstrijd voorbijkwam op Facebook, aarzelde ik geen moment. Ik heb drie keer de marathon bij jullie gelopen en vond het er altijd erg leuk.”

Jannet was zo enthousiast, dat ze zich zelfs voor de vier afstanden heeft ingeschreven. Als motivatie, om een reden te hebben om te blijven hardlopen. “De 5 en 10 km wil ik als training lopen, dat lukt me wel. De halve marathon zou me ook moeten lukken, ik kan tegenwoordig weer 2 uur lopen en dan doe ik dat met wandelpauzes tussendoor. De marathon gaat nog wel een dingetje worden. Die wil ik heel graag lopen, maar het is niet de bedoeling dat ik mezelf ga forceren. Als het niet zou kunnen, laat ik die schieten.”

En dat laatste kunnen we beamen. Ook bij deze thuiseditie geldt het eeuwenoude motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Loop dus verantwoord en ga niet over je grenzen heen! We zijn vooral blij dat we voor Jannet – en voor jou ook – de stok achter de deur kunnen zijn voor het maken van hardloopkilometers. Succes, en blijf genieten van het bewegen!