5 vragen aan: Sandra Tacx

Iedere deelnemer aan de Van Oers Marathon Brabant heeft zijn of haar eigen verhaal. Jij toch ook? In onze nieuwe rubriek "5 vragen aan" delen we deze verhalen. Vandaag Sandra Tacx, die ontzettend veel plezier beleeft aan het hardlopen op haar Kangoo jumps.

1. Wanneer en waarom ben je begonnen met hardlopen?

"In 2019 zag ik een demo van jumpsport.NL tijdens de havenfeesten in Etten-Leur. Het leek me zo leuk om eens te doen dat ik een folder meenam om een afspraak in te plannen voor een proefles. Het leek me geweldig om dit te doen omdat je op kangoo jumps met heel je lichaam en al je spieren bezig bent. Toen ik die week daarop een afspraak inplande had ik er al gelijk zin in.

Op de dag van de proefles regende het flink. Ik belde de trainster Patsy Kolhorn nog op of het wel door ging. "Met regen wel, met onweer niet," zei ze. Omdat in die week de avondvierdaagse aan de gang was, konden we niet trainen bij Achilles. We zijn daarom uitgeweken naar het Brabantpark. Ondanks de regen ging ik toch naar de proefles. Ik vond het meteen super leuk en plande een vervolgafspraak in voor de training bij Achilles.

Ik was zo enthousiast dat ik mijn trainingen al snel uitbreidde van driekwartier naar 1,5 uur op de maandag. De eerste driekwartier is een training en daarna is er driekwartier dansen op muziek op de jumps. Ik vond het geweldig en ging ook op woensdag naar dezelfde training van 1,5 uur. Dit werd mijn verslaving.

Ik ben zo enthousiast over de Kangoo jumps dat ik het iedereen kan aanraden om blessure vrij te sporten."

2. Wat is je mooiste ervaring?

"Patsy vertelde mij dat ze op vrijdagavond kilometers jumpten. Ze jumpten dan 5, 8 en 10 kilometer, net naar gelang je kan volhouden. Ik kon al snel 5 kilometer jumpen. Dit was de stap naar deelname aan de Van Oers Marathon Brabant. Ik heb toen eerst samen met Patsy de route van de 5 km gejumpt om te kijken hoe de route liep en of ik het vol kon houden. Dat lukte me, dus heb ik me toen ingeschreven. Terwijl ik pas in juni begonnen was en de marathon al in oktober was. Dit is de eerste mooiste ervaring die ik heb gehad. 

De tweede ervaring is dat ik in 1 jaar tijd 25 kilo lichter ben geworden en me hierdoor super fit en vitaal voel. Ik ging met kledingmaat stukken naar beneden, waar ik natuurlijk super trots op ben!"

3. Wat doe je als een training niet naar wens verloopt?

"Als een training wat minder verloopt dan ik gewenst had, ga ik kijken waar het aan gelegen heeft. Komt het door het weer, ben ik vermoeid, heb ik te veel van mezelf gevraagd? Ik probeer er dan voor te zorgen om de volgende training wel goed te kunnen presteren."

4. Hoe houd je jezelf gemotiveerd?

"Ik blijf gemotiveerd met de Kangoo jumps omdat het veel afwisseling geeft. Zowel de training / het dansen / en kilometers jumpen. Zo houd je het leuk en gemotiveerd voor jezelf. 

Ik ben zo vaak op mijn Kangoo jumps te vinden dat mijn jumps al staan te springen bij mijn koffer als ik een weekje op vakantie ga. Ze gaan altijd mee. Overal kun je jumpen. Ik heb vorig jaar op het strand gejumpt. Dit is vele malen zwaarder, maar ook een belevenis op zich."

5. Welk doel of wedstrijd staat nog op je bucketlist?

"Natuurlijk de Van Oers Marathon Brabant in oktober! Zeker nu het weer mag. Ik heb de afgelopen twee jaar de thuiseditie gedaan, beide keren de 10 kilometer. Ik ga ook steeds vaker meedoen met wedstrijden en hardloopevenementen, maar helaas mogen wij niet overal meedoen op Kangoo jumps. Ik heb dit jaar wel meegedaan met de mini-Roparun en de Lelieloop in Etten-Leur."