Al 35 jaar aan de start

De Van Oers Marathon Brabant is voor veel hardlopers uit West-Brabant en vér daarbuiten al jarenlang vaste prik. Maar er zijn slechts weinig mensen die bij alle 35 edities aan de start verschenen. Michel Bego (64) uit Etten-Leur is één van hen en hij vertelt over zijn ervaringen door de jaren heen.

Minder afstanden

“Bij de eerste editie van wat toen nog de Herfstmarathon heette, heb ik de halve marathon gelopen. Dat deed ik in 1.38.35 uur. Ik heb de speciale Marathonkrant van mijn eerste hele marathon in 1985 nog bewaard en daarin valt te lezen dat er toen ongeveer 3.200 deelnemers waren, terwijl er maar twee afstanden waren: de hele en de halve marathon. Nu zijn het er iets meer dan 4.000, maar zijn er veel meer afstanden en doen de meeste mensen mee op de kortere afstanden. Ik denk dat dat verschil te verklaren is uit het feit dat er tegenwoordig veel meer hele en halve marathons worden gehouden.”

Sport

Michel koos er echter al die jaren voor om in Etten-Leur aan de start te verschijnen. “Het is een tot in de puntjes georganiseerd evenement, heel prettig. En wat ik heel leuk vind: het is niet zo’n commercieel gebeuren als veel andere marathons, het draait echt om de sport. Ik heb bijvoorbeeld ook jaren geleden een keer meegedaan aan de marathon van New York en dat is een unieke ervaring, maar daaraan doe je niet mee om je persoonlijk record te verbeteren. Het is heel druk en je mag er een hele dag over doen, dus doen er meer gelegenheidslopers mee. In Etten-Leur is dat toch een stuk minder.”

Negentien marathons

In zijn lange loopcarrière heeft Michel in totaal negentien hele marathons gelopen, waarvan negen in Etten-Leur. “Tijdens de derde editie van marathon in Etten-Leur heb ik mijn eerste hele marathon gelopen, toen was mijn eindtijd 3.41.29 uur. Mijn snelste marathon was gek genoeg een behoorlijk zware: de Berg-tot-Bergrace waarbij je zowel de Grebbeberg als de Wageningse berg meerdere malen op en af moet. Die liep ik in 3.14.50 uur. Mijn snelste marathon in Etten-Leur was die in 1987: toen liep ik 3.15.35 uur. Ik heb trouwens ook vijf keer in Rotterdam meegelopen; mijn snelste tijd daar was 3.16.15 uur.”

Hele en halve marathons

Naast negen hele marathons en dit jaar voor de vierde keer tien kilometer vanwege blessures, heeft Michel voornamelijk halve marathons gelopen. “In mijn trimloopboekjes, die je in de jaren ’80 kon kopen en kon laten stempelen wanneer je een loop had afgerond, kun je precies mijn deelnames en tijden zien. In het boekje van 1983 zie je bijvoorbeeld dat ik de halve marathon in Etten-Leur in 1.38.35 uur heb gelopen. Mijn snelste halve marathon was samen met Fer van Bergen, die liep ik in 1.25 uur.”

Mooie herinneringen

In 35 jaar tijd maak je als loper heel wat mee. “Bijzondere edities, zoals die in 2002, waarbij ik ingeschreven was voor de halve marathon maar waarbij we uiteindelijk vanwege harde storm niet mochten starten. Hagel, regen, natte sneeuw, hitte: ik heb het allemaal meegemaakt. Maar de allermooiste herinnering is toch wel mijn eerste hele marathon in 1985. Ik heb na de finish mijn zoontje op mijn schouders genomen en samen zijn we zo naar huis gewandeld. Dat is me altijd bijgebleven, het was zo’n mooi moment.”

Plezier in het lopen

Dit jaar hoopt Michel – die als zwemleraar in de Banakker meerdere generaties Etten-Leurenaren heeft leren zwemmen – de tien kilometer te voltooien. “Helaas moet ik regelmatig naar de fysiotherapeut om het hardlopen vol te kunnen houden. Hopelijk ben ik 29 oktober fit genoeg om binnen het uur te finishen. De tijd dat ik de tien kilometer in minder dan 40 minuten liep, ligt achter me, maar ik vind het nog steeds heerlijk om hard te lopen en te sporten. Dat is ook wat ik beginnende lopers zou willen meegeven: zorg ervoor dat je er plezier in hebt, luister naar je lichaam in plaats van naar je hartslagmeter en sluit je aan bij een hardloopgroep zodat je onder begeleiding kunt trainen. Of dat nu Achilles is, de Road Runners Etten-Leur – waarvan ik 25 jaar geleden samen met Fer van Bergen een van de mede-oprichters was, we lopen dit jaar met honderd leden en in speciale jubileumsinglets – of een andere vereniging: rustig opbouwen is belangrijk. Dan kun je het beter volhouden en presteer je ook beter.”