De juiste wandelschoenen maken echt het verschil

Op 31 oktober is het zover. Dan gaat ons eerste wandelevenement van start, een wandeltocht van 15 kilometer gedeeltelijk over het parcours van de marathon. Startend bij Het Witte Paard en met een lekkere koffie- of lunchpauze bij de Menmoerhoeve. Misschien ben jij al wel aan het oefenen voor deze wandeltocht? Welke schoenen heb jij dan aan? Wandelen zonder wandelschoenen is net als voetballen zonder bal. Een goede wandelschoen is belangrijk om blaren en blessures te voorkomen. Ze zorgen voor de juiste ondersteuning en goede grip. Het is enorm verleidelijk om op je mooie gympen te gaan wandelen en de kleine pijntjes voor lief te nemen. Maar het is toch belangrijk om op goede schoenen te gaan wandelen. Ook in wandelschoenen heb je veel verschil en wij nemen ze graag met jullie door.

ABC schoenen

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen die vaak worden ingedeeld in klassen A tot D.

  • A: is een lichte wandelschoen met een soepele zool, vaak voor de wat kortere wandelingen op goede paden.
  • B: is een wat hogere wandelschoen met goede ondersteuning voor de enkel, meer geschikt voor bergachtige tereinen.
  • C: is een hoge wandelschoen met een stevige en stugge zool, meer geschikt voor oneffen terreinen.
  • D: is een zware en hoge bergschoen met een zeer stevige zool. Hier kun je vaak stijgijzers onder monteren.

Voor de meeste wandelaars zal een B/C-schoen voldoende zijn. Dus bedenk van tevoren goed voor wat voor soort wandeling jij je schoen gebruikt.

De maat

De meeste mensen kopen wandelschoenen te klein. Dit ga je pas merken als je een heuvel of berg afdaalt. Je teen drukt dan tegen de neus van je schoen aan. Laat je voeten dus altijd opmeten, zowel in de lengte als in de breedte zodat jij de juiste maat koopt. Probeer de schoenen ook altijd uit. Je tenen mogen de voorkant niet raken en je moet een vinger achter je hak kunnen plaatsen. Koop je wandelschoenen dus niet te klein, maar ook zeker niet te groot of te breed of te smal.

Pas je nieuwe schoenen ook met de juiste sokken. Je hebt verschillende wandelsokken in verschillende diktes. Neem het paar dat je het meeste draagt mee naar de winkel en kijk of ze goed zitten.

De zool

De zool van een wandelschoen is vaak kenmerkend en valt op. Maar deze is zeker niet onbelangrijk. Een wandelschoen bestaat uit meerdere zolen:

  • De loopzool, is met profiel;
  • Dempende tussenzool;
  • Binnenzool die de buigzaamheid bepaalt;
  • Inlegzool met een wel of niet ergonomisch voetbed.

Let er dus op als je een wandelschoen koopt of de zool op de juiste plekken buigt (buiglijn tussen tenen en voet), je voet moet comfortabel afwikkelen en de schoen moet de juiste demping bieden. Let ook op het profiel van de wandelschoen, dit is afhankelijk op welk terrein je loopt. En natuurlijk moet de zool niet te dun zijn waardoor je de steentjes door de zool heen voelt.

Zorg goed voor je wandelschoenen

Laat je niet leiden door het uiterlijk of het merk van de schoen. Kies een schoen die lekker en comfortabel zit en die past bij jouw wandelingen. Probeer verschillende merken en modellen uit en laat je goed adviseren in de winkel. En als je dan eindelijk je paar wandelschoenen hebt gekocht, zorg er dan ook goed voor zodat ze lang meegaan. Wandelschoenen gaan ongeveer 1000 kilometer mee. Zet je wandelschoenen dus na het wandelen niet gelijk in de kast, maar maak ze eerst even schoon. Ook als je Gore-Tex (waterdichte) schoenen hebt, is het belangrijk om ze zo nu en dan eens goed schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat het membraam door vuil verstopt raakt. Vergeet bij het schoonmaken niet om je binnenzolen en veters er eerst uit te halen. De rubbere randen hoef je alleen even schoon te maken met een borsteltje en wat water, wrijf ze niet in!

Zo, nu is het tijd om op pad te gaan voor die wandeling en te oefenen voor die 15 kilometer. Heb jij jezelf al ingeschreven? Dit kan nog via het inschrijfformulier, en dan zien we je graag 31 oktober aan de start verschijnen.