De thuiseditie van... Daniël Elst

Daniël Elst (47) loopt al enkele jaren de marathon tijdens de Van Oers Marathon Brabant. Nu doet hij mee aan de vier afstanden van de thuiseditie, want dat kun je normaliter nooit (en is hopelijk eenmalig). Het geeft hem de motivatie om te blijven trainen en niet binnen te blijven zitten. Daniël begon, net als Erik Landesbergen, zijn sportcarriere als voetballer.

Daniël heeft van jongs af aan actief en met veel plezier gevoetbald. Eind 2009 kwam daar een einde aan, nadat hij tijdens een voetbalwedstrijd de voorste kruisband in de rechterknie afscheurde. "Deze is na operatie en revalidatie sterker dan ooit tevoren hersteld, maar ik heb het niet meer aangedurfd om opnieuw te gaan voetballen met het risico weer een blessure op te lopen. Maar ik wilde wel in conditie, actief en op gewicht blijven. Daarom ben ik in 2010, samen met onze hond, gaan hardlopen. Ik startte met hardlopen-wandelen-hardlopen, 2 tot 3 km, dan naar 5, 7 en 10 km en dat heb ik de afgelopen jaren steeds verder opgebouwd." En hoe! Daniël bouwde op naar de marathon.

"De hele marathon blijft een mythische afstand. Er is altijd een punt waarop je jezelf tegenkomt en je jezelf afvraagt waarom je het ook al weer doet en wat er zo leuk aan is. De voldoening is echter groot als je gefinisht bent, dan smaakt een trappist het best en op het halen van de eindstreep kan ik weer een week teren."

Positief gevolg coronacrisis

Door de coronacrisis is Daniël vaker en verder gaan hardlopen. Hij traint nu 3 tot 5 keer per week op verschillende afstanden en tempo. Vaak gebeurt dat (laat) in de avond, regelmatig samen met dochter en schoonzus en eigenlijk bijna altijd samen met de honden. "Ik heb zelf al meerdere 10 miles, halve marathons, hele marathons en langer (50 km) uitgezet en gelopen het afgelopen dit half jaar (met start en finish vanaf onze oprit). In april, mei en augustus heb ik zelfs mijn maandkilometer record verbroken."

Van Oers Marathon Brabant

Daniël begon met meedoen aan de Van Oers Marathon Brabant in 2010, het jaar dat hij begon met hardlopen. "Ik liep toen de 10 kilometer, vervolgens de halve in 2011 en 2012 en mijn eerste hele marathon in 2013 liep ik in Etten-Leur. Van 2014 tot en met 2018 heb ik elk jaar de hele marathon gelopen en vorig jaar deed ik samen met mijn dochter en schoonzus eerst de 5 km, om nog net op tijd aan de start te kunnen verschijnen van de halve marathon." Hij heeft dan ook goede ervaringen met de laatste hardloopwedstrijd op de laatste zondag van oktober. "Altijd heel positief. Super goed geregeld, enthousiast publiek aan de kant, kleinschalig, gezellig en professioneel. Genoeg verzorgingsposten met voor elk wat wils, precies op de juiste plaats met vriendelijke en behulpzame vrijwilligers. En niet te vergeten de mooie route, zeker van de halve en hele marathon, in een prachtige omgeving die nog mooier wordt met de gele, groene, oranje en bruine herfstkleuren." Ach, de Pannenhoef en omgeving is zo mooi eind oktober!

Waarom dan nu meedoen aan de thuiseditie? "Als eerste om het hardlopen, het blijft toch je hobby. Daarnaast om het gevoel te hebben dat je met meerdere deelnemers – al ben je dan niet fysiek bij elkaar – samen aan de Van Oers Marathon Brabant deelneemt." En dat vinden wij nu ook zo leuk hieraan. 

Trainen met beproefd schema

"Ik maak al jaren gebruik van een trainingsschema voor een marathon dat voor mij goed werkt. De planning was om op 15 november een snelle tijd weg te zetten in Kasterlee (België) en daar was het schema op gericht. Ook dat evenement gaat niet door en ik wijzig dat schema nu zelf zodat het in de voorbereiding naar een hele marathon op 25 oktober past." Daniel staat voor vier afstanden ingeschreven en dan gaat het hem vooral om het voltooien van de afstanden. Een snelle tijd neerzetten hoeft voor hem niet, al bepaalt hij wel voor zichzelf voor elke afstand een tijdsdoel.

Vier afstanden in 1 week

In de eerste week van de thuiseditie wist Daniël nog niet precies wanneer hij zijn afstanden ging lopen. "Maar het gaat wel binnen 1 week vallen. De laatste afstand is de hele marathon op 25 oktober, waarbij ik het officiële parcours ga lopen met start en finish op de Markt in Etten Leur. Omkleedlocatie in de parkeergarage zoals de afgelopen jaren. De vijf en tien loop ik de dagen ervoor vanuit thuis samen met onze honden. Over de halve (ook vanuit thuis) denk ik nog: of zondag 18 oktober of zaterdag 24 oktober. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het me lukt om in vier dagen de 5, 10, halve en hele marathon te lopen. Rugtasje op met water, sportdrank, energy bars, gelletjes, hondenbrokken en telefoon erin en gaan maar. Helemaal self-supportive. Veel door bosrijk gebied en over zandpaden met mogelijk nog een kans onderweg wat wild te spotten. Ik heb geen publiek geregeld onderweg en aan de finish, maar wie weet wie ik nog tegenkom." 

En waarom jij?

"Ik raad iedereen aan mee te doen om actief, gezond en fit te blijven. Daarnaast geeft het volbrengen van de gelopen afstand, maakt niet uit welke lengte of binnen welke tijd, altijd een goed gevoel en mag je na afloop trots zijn op jezelf. Zorg dat je goed voorbereid en getraind bent en de afstand al een keer hebt gelopen. Kies de juiste kleding bij het weer (niet te koud, niet te warm). Waak ervoor dat je niet te hard van start gaat en je het met een blessure moet bekopen. Maar het allerbelangrijkste: geniet van de omgeving, het moment en denk onderweg aan de zoete smaak van finishen (en wat er daarna te wachten staat)."