De thuiseditie van... Emmy Maas

Voor Emmy Maas (27) is hardlopen meer dan een uitlaatklep, het is een medicijn. Hardlopen helpt haar met rustig worden, loslaten en kracht bijbrengen. Ze combineert de sport met een eigen bedrijf in catering en patisserie. Deze thuiseditie gaat ze de ultieme uitdaging aan: de 5km, 10km, halve en hele marathon lopen in een periode van twee weken. Zoals ze zelf zegt: "Waarom een of twee afstanden lopen als je ze ook alle 4 zou kunnen lopen?"

Emmy begon ongeveer 5 jaar geleden actief met hardlopen. Ze ontdekte dat hardlopen een manier was om met ingrijpende dingen in haar leven om te gaan. "Hardlopen is alles voor mij, ik zie het als een medicijn. Je bent zelf verantwoordelijk om jouw leven in te vullen op een manier die goed en passend is voor jou. Doe wat helpt! Iedereen heeft een uitlaatklep nodig en in mijn geval is dat hardlopen. Als ik me goed voel, loop ik. Als ik me minder goed voel, loop ik. Het hoort bij me. Als ik loop is dat het enige wat er op dat moment is, al het andere vervaagt. Dan kan ik alles loslaten, schakel ik angst uit en raakt mijn soms wat overvolle hoofd overzichtelijk en rustig. Door hard te lopen breng ik mezelf kracht bij en krijg ik het gevoel dat ik m’n leven in de hand heb. Ik houd van de eindigheid ervan, het feit dat er een duidelijk begin en eind aan zit. Bij hardlopen behaal ik succes door het gewoon te doen. Ik stel mezelf doelen die eerder ondenkbaar waren en dat bereik ik. Ik ontdek hoe ver ik kan gaan, hoe ik moet strijden met mezelf en hoe ik mezelf daarmee overwin. Als ik dat voor elkaar krijg, geeft me dat een goed gevoel." 

Trainingsschema

Emmy heeft een eigen bedrijf (catering en patisserie) en geniet van vroeg opstaan, aan haar bestellingen werken en vervolgens verre afstanden lopen. Inmiddels heeft ze daar ook een mooie balans in gevonden. Sinds vorig jaar loopt ze bij atletiekvereniging Thor in Roosendaal. "Daar heb ik leuke contacten en ontspanningsmomenten. Gemiddeld train ik zo’n 4 keer per week. Op maandag start ik de dag vaak met een klein rondje van 5 tot 10 km. Doordeweeks doe ik twee keer een interval training en in het weekend een verre duurloop. Op de overige dagen fiets of wandel ik om in beweging te zijn."

Korte of lange afstand?

"In het begin wist ik het niet zo goed. Kort en snel of lang en wat trager, alles had wel wat. Inmiddels weet ik dat ik een echte lange afstandsloper ben. Ik geniet van het onderweg zijn en dat ik steeds meer kilometers kan afleggen. Steeds als ik een beetje verder loop, maakt dat me trots. Ooit wil ik nog een ultramarathon lopen." 

Eerste marathon!

Tja, de coronacrisis kwam en... zorgde bij Emmy voor het idee om te gaan trainen voor een marathon. "Ik hield mijn motivatie goed vast en bleef trainen zoals ik altijd deed. Er waren geen of nauwelijks wedstrijden, dus werd de coronacrisis: des te meer reden om mijn eigen uitdaging te organiseren. Zo trainde ik in de zomer om helemaal alleen mijn eerste marathon te lopen. Het geeft me een kick om mezelf uit te dagen, door te zetten en datgene te doen wat onmogelijk lijkt. Ik stippelde een route uit en op 18 augustus liep ik mijn eerste marathon in 3 uur en 52 minuten. Op de eerste dag na die tropische hittegolf van 13 dagen overigens!"

Ervaring met Van Oers Marathon Brabant 

Vorig jaar deed Emmy voor de eerste keer mee aan de Van Oers Marathon Brabant, de halve marathon. "Ik hoorde van meerdere mensen dat het een mooi en fijn parcours is. Daarnaast is het een gunstig moment in het jaar, niet te warm en niet te koud. Goed georganiseerd, prachtige route, fijn parcours, goede nazorg, leuk publiek. Kortom, een loop uit het boekje, niks op aan te merken!"

En dan nu de thuiseditie

Emmy vindt het leuk dat de organisatie zich inzet voor een thuiseditie en doet daar graag aan mee. "Lopen is leuk, het zorgt voor verbinding tussen mensen in deze toch al wat eenzame tijd. Ik heb geen evenement nodig om te lopen, maar het maakt het wel een stuk leuker! De marathon van Etten-Leur is misschien wat kort op mijn eigen marathon, maar het voelt goed en ik wil er nogmaals voor gaan. Vanuit THOR is er de afgelopen 3 maanden met een groep getraind voor de marathon. De laatste weken heb ik met hen meegetraind. Dit was ontzettend leuk!! Vooral het onderlinge enthousiasme en de fijne sfeer. En eerlijk is eerlijk, een beetje verslavend is het ook wel."

Trainen voor vier afstanden

Hardlopen zit zo in het systeem van Emmy dat ze er niet meer over nadenkt. "Ik trek mijn schoenen aan en ga." En die vier afstanden? "Ik spreek vooraf met mezelf af wanneer en hoe laat ik de afstand ga lopen. Maar de halve marathon liep ik op de eerste dag van de thuiseditie vrij spontaan. Er stond die dag een duurloop van 18 KM op de planning, ter voorbereiding op de hele marathon op 25 oktober. Aan het einde van de duurloop dacht ik aan de thuiseditie van Etten-Leur; als ik er nog 3,1 kilometer aanplak, heb ik de halve marathon gelopen. Eerlijk gezegd dus heel rustig en niet gelopen om een goede tijd neer te zetten. Vervolgens dacht ik: die 5 en 10 kilometer wil ik ook nog graag lopen. Dus die plande ik in op dinsdag 13 en donderdag 15 oktober. Dan zit er dus 2 dagen en 1 dag rust tussen. Tussen de 10 km en de hele marathon zit 10 dagen. Daartussen loop ik af en toe nog kortere stukken op een rustig tempo." 

Emmy liep 1:53:24 op de halve marathon en 20:43 op de 5 kilometer.

Emmy loopt wedstrijdjes momenteel altijd in stilte. "Ik vind het heerlijk als niemand het weet en ik niet het gevoel heb dat ik mezelf moet bewijzen. Ik loop eigenlijk echt voor mezelf." En dat zou ook precies haar tip aan jou zijn: "Loop in eerste instantie niet voor de prestatie maar voor het plezier. Zodra de druk van de ketel is en je jezelf een haalbaar doel stelt, wordt het ook leuk om te lopen. Maak het leuk voor jezelf! Spreek een dag en tijd af, bedenk een leuk rondje en beloon jezelf. Spreek met iemand af om samen te lopen, dit kan ook op een bepaalde tijd op een andere locatie."

Emmy is te volgen op Strava.

Tot slot, Emmy schreef een gedicht over de eerste marathon

42195 meter

Een doel

De afstand die ik wil lopen

Ik heb mijn eigen reden

 

Met mezelf

Voor mezelf

 

Bewijzen

Ode aan het leven

 

Lopen

Hopen

 

Beginnen

Overwinnen

 

Lijden

Strijden

 

Diep gaan

Opstaan

Doorgaan

 

Ik geef mezelf op mijn kop

en pep mezelf weer op

 

Ik zie van alles

en toch ben ik gefocust op één punt

 

Ik hoor van alles

en toch is het stil

 

Ik denk van alles

en toch is het rustig

 

Als ik loop,

weet ik

 

Lopen is leven.

------

18 augustus 2020

42,2 km, 3 uur en 52 minuten