De thuiseditie van... Erik Landesbergen

Erik Landesbergen (55) begon rond zijn 20e met hardlopen als aanvulling op de voetbaltraining. Maar dat veranderde toen de combinatie van duurlopen en voetbalwedstrijden steeds vaker tot blessures leidde. De flexibiliteit die je als hardloper hebt om te trainen wanneer je wilt werd kreeg de overhand en Erik koos voor de loopsport. Tijdens de thuiseditie van de Van Oers Marathon Brabant neemt hij deel aan drie afstanden: de 5km, de 10km en zijn favoriete afstand de halve marathon.

Erik traint in de zomerperiode om de dag. In de winterperiode is dat drie keer per week, iets minder dus. Op vakantie gaan zijn loopschoenen mee, want hardlopen in nieuwe omgeving, vaak met wat meer hoogtemeters, vindt hij fantastisch. Een aanvulling op zijn trainingen is de wekelijkse pilatesles bij Pilatesstudio Lianne. "Want dat werkt vooral preventief met betrekking tot blessures. Voor hardlopers, en eigenlijk alle sporters, vormt eenzijdigheid een serieus risico op blessures. Training van andere spiergroepen is voor de algehele balans zo enorm belangrijk."

Hardlopen in coronatijd

"De coronacrisis heeft het hardlopen voor mij nog belangrijker gemaakt. Lekker in de buitenlucht en sportief bezig zijn en daarmee proberen gezond te blijven. In het voorjaar was vooral op de zondagen het aantal wandelaars en fietsers wel enorm. Daardoor koos ik ook makkelijker voor wegen over het industrieterrein en vermeed ik de fietspaden. Dat was een heel aparte ervaring."

Jaarlijks feestje tijdens de Van Oers Marathon Brabant

Erik doet elk jaar mee aan de Van Oers Marathon Brabant en liep drie keer de marathon. "Vorig jaar ben ik vol trots en emotie gefinisht onder de 4 uur! Ik heb meerdere malen de halve marathon gelopen, één keer de 10, en één keer de 5 km, samen met mijn dochter. De halve marathon vind ik de fijnste afstand. Ik kan dat goed aan en blijf al een aantal jaar op hetzelfde niveau. Een groot voordeel van de halve marathon bij de Van Oers Marathon Brabant is dat je kunt kijken naar de start van de marathon, en de start en finish van de 5 km en de 10 km.  Zo wordt het een hele dag genieten van die enorme aantallen lopers die met hun eigen topprestatie bezig zijn. Het parcours van de halve marathon is echt supermooi, elk jaar weer. Door het jaar heen train ik daar regelmatig en het verveelt nooit."

Erik is trots op het evenement dat we elk jaar op de laatste zondag van oktober organiseren. "Samen met de Wielerronde zijn dat de spectakeldagen van het jaar. De organisatie is altijd top. Ik heb nooit iets negatiefs hoeven te ervaren. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar wordt achter de schermen veel werk verricht." Nou, dat kunnen we beamen! Het hele jaar door is het bestuur samen met werkgroepleden bezig met de organisatie van de Van Oers Marathon Brabant. En dat allemaal vrijwillig. Met plezier. Dat ziet Erik ook: "Wat een enorm aantal vrijwilligers, en die genieten er ook van want je ziet elk jaar veel dezelfde!"

En dan nu de thuiseditie

Dankzij de thuiseditie kan Erik ook dit jaar gewoon meedoen aan de Van Oers Marathon Brabant. "Ik mis de wedstrijden wel hoor. De spanning vooraf en het genieten van het samen lopen is er natuurlijk niet. Maar het gevoel om toch je ‘geregistreerde’ prestatie neer te zetten is voldoende reden om mee te doen." En waarom jij net als Erik datzelfde zou moeten doen? "Elk jaar kijken genoeg lopers uit naar de laatste zondag van oktober. Voor die lopers blijft het een uitdaging om net weer die prestatie te leveren die je anders. Laat zien dat je het ondanks de aparte omstandigheden ook dit jaar kunt!"

Drie afstanden als uitdaging

Over de deelname aan drie afstanden zegt hij: "We hebben 2 weken met drie weekenden de tijd om de afstanden te lopen. Ik ga echt proberen op alle afstanden op mijn niveau te pieken. Gewoon een leuke uitdaging! Ik train het hele jaar door en heb de afgelopen maand de lange afstanden uitgebreid naar boven de 30 km. Ik heb stiekem nog een mannetje in mijn hoofd zitten die roept dat ik het laatste weekend de hele moet gaan doen... Maar eerst uitgerust aan de afstanden beginnen."

Beginnen met halve marathon...

Net als andere deelnemers hoopt Erik meteen het eerste weekend de halve marathon te kunnen lopen. "Afhankelijk van de wind kies ik het parcours en het precieze tijdstip. Mijn voorkeur heeft de normale route, maar ik zou deze ook zomaar andersom kunnen lopen. Een andere mogelijkheid is de ronde Hoevense Beemden, fietsersbrug naar Zevenbergen en via de Zwartenbergse Molen terug."

...dan door naar de 5 km en 10 km

"De tweede afstand zal de 5 km zijn. Die heb ik gepland op de donderdag daarna. Het parcours? Ergens waar ik 5 km lang wind in de rug heb... Afraffelen onder de 20 minuten zit er zeker niet meer in, dat laat ik anderen, maar tussen de 21 en 22 minuten moet kunnnen." Het weekend erop loopt Erik dan de 10 kilometer. "Dan loop ik eerst een stukje parcours halve marathon en dan op de Sprundelsebaan over naar het 10 km parcours. Veel fietspaden en buitenaf lopen dus."

Zichzelf verbeteren?

Erik heeft een duidelijk doel: achteraf kunnen zeggen dat hij op het juiste tempo is gestart. "Dat vind ik nog steeds erg moeilijk. Voor mij is het kijken welke tijd haalbaar is op de halve marathon. Ik wil vertrekken op een tempo rond de 4:50 min/km. Ik hoop onder de 1 uur 44 min te finishen. Maar misschien loop ik het laatste weekend nog eens de halve marathon. Mogelijk zijn de omstandigheden ineens verbeterd waardoor een beter resultaat mogelijk is. Daarbij wordt het dan echt een strijd om mijn eigen tijd te verbeteren."

Zijn tip aan jou: "Zorg dat je uitgerust aan de start staat, vetrouw op je trainingsarbeid. De laatste week train je door te rusten, niet door bevestiging te zoeken dat je zo goed in vorm bent."

Duidelijk verhaal, succes Erik!