De thuiseditie van... Susan van Gerven

Susan van Gerven (32) is geboren en getogen in Etten-Leur, maar woont inmiddels met haar gezin in Limburg. Ze verhuisde voor de liefde en vond er meteen nog eentje: hardlopen. Ze was daarom graag teruggekomen naar Etten-Leur voor de Van Oers Marathon Brabant, om de hele marathon te lopen in plaats van de voor haar gebruikelijke halve marathon. Dankzij de thuiseditie kan meedoen alsnog. Susan pakt het meteen groots aan: ze wil alle vier de afstanden voltooien!

De liefde voor het hardlopen begon na de geboorte van haar eerste kind in januari 2014: "Ik wilde graag van de extra zwangerschapskilo's (+35!) af en me weer lekker fit voelen. Hoe ga ik dat doen? Voeding ging ik zeker aanpakken. Maar tegelijkertijd wist ik dat ik veel meer moest bewegen. Het werd dus gezond eten & bewegen. Maar, dat bewegen, hoe dan? Omdat mijn man en ik flexibele werktijden hadden, elkaar afwisselden daarin en ik nog 36 uur werkte, waren we blij met de momenten samen. Ik moest dus iets verzinnen wat ik kon doen terwijl hij aan het werk was - en ik thuis zat met een baby van 3 maanden. Oefeningen doen schoot niet echt op. Toen dacht ik aan hardlopen. Vroeger vond ik het heerlijk om met mijn moeder mee te skeeleren of te fietsen op haar zondagochtendronde van 7 km. Ik besloot: ik ga hardlopen!"

Hardlopen achter kinderwagen

Dat hardlopen werd dan wel hardlopen achter de kinderwagen, want een baby laat je natuurlijk niet alleen thuis. Susan: "Ik had een wagen met 1 wiel voorop, dus kon makkelijk bochten maken. Hardlopen achter de kinderwagen ging prima op de fietspaden. Veel reacties, dat zeker! Maar het was heerlijk om te bewegen en mijn baby sliep lekker door al dat rustige gehobbel over de fietspaden. Ik begon met schema's van 1 min. hardlopen, 30 seconden wandelen. Al snel liep ik 15 minuten achter elkaar aan een stuk! De kilo's vlogen ervan af en gezond eten ging beter omdat ik met sport bezig was."

Opnieuw opstarten na een zwangerschap

In februari 2015 werd Susan zwanger van haar tweede kindje. Deze bevalling verliep wat soepeler en de extra kilo's vielen mee. Susan was iets minder gaan werken en had meer tijd om te trainen. In de winterperiode kon ze meer 's avonds hardlopen. "Toch lukte het me niet om mijn kilometers op te bouwen, ik kwam niet verder dan een 5 km." Gelukkig had haar man de oplossing: een loopband. "Filmpje op, babyfoon aan en hardlopen maar. Hierdoor kon ik dus trainen terwijl mijn twee kindjes lekker binnen lagen te slapen. In maart 2016 liep ik de Venloop 10 km met een tijd van ruim een uur. Een fanatieke zomer volgde en eind oktober liep ik mijn eerste halve marathon bij de Van Oers Marathon Brabant. Er volgde nog een halve marathon in maart bij de Venloop 2017."

Susan werd dat jaar voor de derde keer zwanger en bleef rustig hardlopen, tot het bij 25 weken niet meer ging vanwege pijn. Het hardlopen werd vervangen door wandelen en fietsen. Susan: "Het werd op sportief gebied een rustige zomer, jaloers keek ik naar hardlopende mensen die aan het afzien waren in de hitte. Ik wilde graag in hun plaats ook even een ronde maken." Susan wilde zo graag weer hardlopen dat ze al tijdens haar zwangerschap bedacht hoe snel ze haar eerste wedstrijd zou kunnen lopen: "6 weken herstellen en dan zou ik nog 10 weken overhebben tot de Venloop. Omdat mijn dochter pas met 42 weken geboren werd, had ik 2 weken minder om te trainen. Dan maar wat minder snel en rustig opbouwen naar 10 km... Maar ik wilde zo graag voorruit, dus elke training kwam er per ongeluk een halve kilometer bij. Met mijn man pakte ik het mountainbiken weer op, en dat hielp voor de conditie. Ik heb er geen blessures aan overgehouden gelukkig en in maart 2018 liep ik de 10 km in ruim een uur."

Samen sporten, ook tijdens vakanties

"Op zondag probeerden mijn man en ik altijd samen een leuke mountainbikeroute te fietsen. In de zomer gingen de mountainbike en hardloopschoenen mee op vakantie. We konden vanwege de kinderen niet gelijk trainen. Dus liep ik vroeg in de ochtend mijn hardloopronde en fietste mijn man na het eten een mountainbikeroute. Het was superleuk om dan daarna de paadjes te bepreken die je genomen had."

Een halve marathon!

Susan combineerde het gezinsleven met sport door in de vroege ochtend voordat iedereen wakker was te trainen, korte rondes met de baby te doen en interval op de loopband. "In oktober 2018 liep ik de halve marathon van de Van Oers Marathon Brabant onder de 2 uur! Wat was ik trots. Ook in 2019 had ik dezelfde trainingsschema’s en mountainbiketrainingen. In dat jaar liep ik twee keer een halve marathon: in maart (Venloop) en in oktober (van Oers Marathon Brabant). Rond dezelfde finish tijden, niet veel vernieuwends. Toch smaakte de afstand naar meer. Ik schreef me in voor een 10km & halve marathon achter elkaar in maart 2020 in Venlo."

Sterker lichaam creëren

Susan had al verschillende lichte hardloopblessures gehad en wist wat ze nog moest doen: haar lichaam sterker maken. In januari 2020 kwam ze terecht bij Tap-Out, waar ze groepslessen, OCR training en loopscholing kon volgen. Maar toen kwam het coronavirus. "Alle evenementen werden afgeblazen en Tap-Out moest de deuren dichthouden. Vol goede moed begon ik aan de virtuele lessen. Dit was een paar keer leuk, maar thuis trainen met kinderen op een Wifi-verbinding was toch niet alles. Ook mijn hardloopdoel in maart verviel." Even dacht Susan aan de Van Oers Marathon Brabant, en dan een hele marathon. "Zo van hey, ik loop nog even een extra rondje." Maar ook daar kon helaas een streep doorheen. Haar doel verviel en daarmee verdween de motivatie voor haar trainingen.

Run2DayVenlo: alsnog een marathon

"Run2DayVenlo kwam met het fantastische idee om samen een marathon te gaan lopen. Er mogen maar 20 deelnemers meedoen per zondag en de groepen waren verdeeld in tijden over drie zondagen. Ik heb er nog geen 5 minuten over nagedacht en gelijk een mail gestuurd met mijn aanmelding. En toen: Oh, wat heb ik nu gedaan? Een marathon? Dat is 2x zover dan je ooit gelopen hebt in een wedstrijd. En dan moet hij ook nog onder de 4 uur gelopen worden... Ach, ik ga ervoor! De deuren van Tap-Out zijn alweer een tijd geopend en mijn lijf wordt weer sterker."

En toen kwam de thuiseditie Van Oers Marathon Brabant

Gelukkig voor Susan kreeg ze al snel nog een stok achter de deur voor haar trainingen, toen de Van Oers Marathon Brabant haar thuiseditie bekend maakte. Ze zag het bericht en wist meteen: "Virtuele run waar ik wil, wanneer ik wil. Yes! Hij gaat toch door, niet op de gebruikelijke manier maar wel in het heerlijke herfstseizoen. Hoe tof om de andere afstanden erbij te doen van 11 t/m 25 oktober. Hoppa, wordt 2020 toch het jaar van de meeste runs?! Ik kreeg veel reacties op Instagram. 'Allemaal? Op 1 dag?' Nee, gelukkig dat niet, we mogen er 2 weken over doen. Wie loopt er een van de afstanden met me mee? Deze vraag blijft natuurlijk open tot de dag van de race."

Dit is haar schema

Tot dusver:

  • 1x in de week een groepsles (full body workout)
  • 1x in de week vrije training (benen&core)
  • 1x in de week loopscholing
  • 3x in de week hardlooptraining. Deze zijn standaard ingedeeld als 1x lange duurloop, 1x intervaltraining en 1x tempoloop.

"Hiervoor heb ik een schema. De ene week loop ik misschien 26 km totaal en de andere week 60 km. Lekker verantwoord afwisselend. Op 24 september heb ik mijn langste duurloop gedaan van maar liefst 30 km op een heel rustig tempo. De dag erna loop ik weer een normale run van 10 km. Bij mij is trainen niet koste wat kost moeten trainen op dat tijdstip. Ik heb een druk gezin met drie kinderen en werk. Wanneer het uitkomt pak ik mijn loopschoenen en ga ik trainen. Dat betekent soms om 5 uur opstaan, hardlopen, de kinderen naar school brengen en gaan werken. Of dat als manlief klaar is met werken ik al in mijn hardloopkleding klaarsta om een ronde te lopen. Het gaat echt niet vanzelf en heel af en toe een training overslaan of verplaatsen gebeurt echt wel hoor. Meestal maak ik een schema van 12 weken ook in 13 weken, zodat ik drie trainingen kan sjoemelen."

Plan voor de thuiseditie

Susan loopt eerst de marathon op 11 oktober. In de twee weken erna volgen de 5 km, 10 km en halve marathon. "Het tofste hieraan vind ik dat je 'm samen kan lopen met iemand. De 10 km ga ik samen met mijn broertje lopen en de 5 km met mijn schoonzus. De halve marathon wordt natuurlijk de afsluiter in het weekend van 24 oktober. Eigenlijk loop je nooit alleen, want het toffe is dat je alle trainingen en wedstrijdtijden in Strava kunt volgen van andere deelnemers. En als iemand een afstand net een minuut sneller gelopen heeft, kun je 'm gewoon nog een keer te lopen. Beste tijd telt! Ik hoop jullie te vinden in een van de Strava klassementen."

Susan is te volgen op Instagram onder @suus.sport. Tijdens de thuiseditie houdt zij - en wij ook - je op de hoogte van haar voortgang.