Huub Maas maakt ambitie waar en wint Van Oers Marathon Brabant

Thuisloper Huub Maas stak vooraf zijn ambities niet onder stoelen of banken en zette in op winst bij de marathon van Etten-Leur. Na een goed ingedeelde race wist hij het veld overtuigend achter zich te laten en in 2u:32m:45sec als eerste de afstand te volbrengen.

Al bij de eerste tussenmeting op 10km was de kop flink uiteengeslagen. Erwin Harmes had een ruime minuut voorsprong genomen op een achtervolgend groepje van 5, aangevoerd door Jeroen Maas die de rol op zich had genomen Huub Maas een goede uitgangspositie te verschaffen.

Bij de doorkomst halfweg in het centrum van Etten-Leur was het verschil teruggelopen naar zo'n 45 seconden. Het strakke tempo van Jeroen en Huub Maas kon toen nog alleen gevolgd worden door Dries De Poortere. Erwin Harmes kon zijn hogere tempo van 3:31m per kilometer niet vasthouden en moest vervolgens iedere kilometer een paar seconde toegeven aan Jeroen en Huub Maas.

Het haaswerk van Jeroen Maas hield op net voor het 31km meetpunt toen Huub Maas over Erwin Harmes heen ging. In de laatste 10km had Huub Maas een verval van 5 seconden per kilometer, waar Erwin Harmes 10 seconden moest minderen op zijn tempo. Het krachtsverschil was duidelijk, Huub Maas stevende op een overwinning af.

Door het uitstappen van Jeroen Maas en het wegzakken van Dries De Poortere was er een nieuwe strijd voor de laatste podiumplaats. Egbert Hooijkaas wist hier door een sterk gelopen stuk tussen 20km en 31km het verschil te maken met Stan de Vleminck die genoegen moest nemen met een 4e plek overall, maar daar wel 1e senior mee werd. 

Huub Maas was diep gegaan om zijn gewenste overwinning te behalen en kon direct na de finish nog niet zijn race vertellen aan de toegestroomde journalisten.