Kies de juiste hardloopschoenen

Met de juiste schoenen voorkom je blessures en ongemakken. Laat je daarom goed adviseren, wanneer je hardloopschoenen gaat kopen. Deze tips helpen je alvast op weg!

Hardloopschoenen zijn jouw belangrijkste ‘gereedschap’ tijdens het lopen van de Van Oers Marathon Brabant of andere hardloopevenementen. Er zijn heel veel verschillende soorten hardloopschoenen: van goedkope tot (heel) dure. Het is sowieso een goed idee om, zeker als je voor het eerst hardloopschoenen gaat kopen, naar een winkel te gaan waar ze je looptechniek bekijken en aan de hand daarvan schoenen adviseren. Je ‘huiswerk’ kun je alvast doen met deze tips:

  • Het is handig om alvast te weten hoe je voeten ‘staan’. Een handige manier om daarachter te komen is de nattevoetentest. Coolblue legt ’t in dit filmpje helder uit. 
  • Koop je hardloopschoenen niet in de ochtend. Je voeten zetten in de loop van de dag namelijk uit en schoenen die ’s ochtends heerlijk zitten, kunnen ’s avonds knellen.
  • Wacht niet te lang met het kopen van nieuwe schoenen: koop ze voordat je oude schoenen écht versleten zijn. Versleten schoenen kunnen minder steun en demping geven, waardoor je blessures kunt oplopen. 
  • Neem je oude schoenen mee naar de winkel. Aan het slijtagepatroon kan de verkoper vaak zien wat voor soort schoenen je nodig hebt.
  • Draag tijdens het passen van de schoenen de sokken die je ook tijdens het hardlopen zult dragen. 
  • Let erop of de binnenkant van de schoen netjes is afgewerkt. Naadjes en randjes kunnen blaren veroorzaken. 
  • Ben je wat steviger gebouwd? Dan is het belangrijk om extra goed te kijken naar de schokdemping.

Met deze tips ga jij goed voorbereid naar de winkel en kom je thuis met schoenen die comfortabel zitten, zodat jij plezier houdt in het hardlopen!