Kledingtips voor hardlopers

Wat trek je aan tijdens een training of wedstrijd? Dat blijkt als je gaat hardlopen nog niet zo makkelijk. Je kunt het in je hardloopkleding al snel te warm hebben, maar je koud voelen is ook geen pretje. Met een flink zonnetje heb je het ook veel sneller warm dan als het regent of vriest. Daarom geven we je in dit artikel belangrijke kledingtips!

  • Drie lagen! Eigenlijk geldt het 3 lagen systeem voor alle kleding die je draagt. Je bovenkleding bestaat uit een basislaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Een basislaag van perfect ademende stof zit strak op je lichaam en vangt het zweet op. De tussenlaag is een top of shirt en de buitenlaag is een hardloopjasje of regenjack.
  • Draag echte hardloopkleding. Lichte, synthetische materialen voeren het zweet snel af, zodat het niet in je kleding blijft zitten. Draag daarom hardloopkleding gemaakt van bijvoorbeeld polyester of lycra of met Climacool of Coolmax technologie. Katoen is nooit een goede keuze! 
  • Winddicht hardloopjack. Wind heeft veel invloed op hoe warm of koud het aanvoelt. Zorg daarom dat je bij regen of kou een winddicht hardloopjasje draagt. 

Vuistregel voor hardlopen in elke temperatuur

Niet alleen zon of regen zijn bepalend voor de hardloopkleding die je draagt, ook de temperatuur is daarbij van belang. Een vuistregel: tel 10 graden op bij de buitentemperatuur, dan weet je hoe warm het tijdens het hardlopen aanvoelt.

Algemene kledingtips voor elke temperatuur

●    Bij meer dan 17 graden is een mouwloze top en short voldoende. Verbrand je makkelijk op je hoofd of in je gezicht? Draag dan een petje en/of een zonnebril.
●    Tussen 11 en 16 graden kun je volstaan met een shirt met short of een shirt met tight (driekwart broek).
●    Een lange broek komt van pas zodra het kouder dan 10 graden is. Draag een shirt en hardloopjasje of een mouwloze top en longsleeve als bovenkleding, met natuurlijk een basislaag.
●    Is het kouder dan 4 graden? Dan kun je voor je bovenkleding overgaan op een basislaag van lange mouwen, een longsleeve en een hardloopjasje. Ook kan het fijn zijn om een muts en handschoenen te dragen.
●    Thermisch ondergoed is eigenlijk pas nodig als het 7 graden vriest.

Natuurlijk heeft de een het sneller warm of koud dan een ander en is ook wat je zelf lekker vindt zitten net zo belangrijk! In hardloopkleding waarin jij je comfortabel voelt, zet je gewoon betere prestaties neer. Succes!