Kleed je op het najaar!

De herfst is nu officieel begonnen. De dagen zijn al korter en het begint nu echt al frisser te worden. Hierop moet je jezelf weer goed kleden. Dat vinden mensen vaak juist lastig. Want wat trek je nu aan? Een jack is vaak te warm en een korte broek is misschien weer wat te koud. Daarom hebben we een aantal kledingtips voor je op een rijtje gezet.

Hardloopjack?

Je moet jezelf goed voorbereiden op eventuele regenbuien of koude wind. In de herfst is het vaak nog lang niet zo koud dan in de winter en dit maakt dus de keuze qua kleding erg moeilijk. 12 a 13 graden is voor de meeste mensen een perfecte temperatuur om te gaan hardlopen; het is niet te warm en je lichaam kan zich zonder moeite opwarmen tijdens het hardlopen. In eerste instantie voelt de temperatuur wat fris en koud aan, maar een hardloopjack is bij deze temperatuur al vaak te warm. Loop je op een herfstachtige regendag, dan is een goede windstopper die ook waterafstotend is weer een vereiste. Zonder een goede waterafstotende windstopper ligt namelijk tijdens het sporten onderkoeling op de loer.

Shirt en jack

Tijdens de koude wintermaanden moet je lichaam wat harder werken om goed op te warmen. Ook tijdens het hardlopen heeft je lichaam wat extra ondersteuning nodig om op juiste temperatuur te komen. Kies hiervoor een normaal sportshirt/thermoshirt dat zweet kan afvoeren met daaroverheen een jack dat ook ademt. Erg populair in de wintermaanden is het om met een hoody te gaan hardlopen. Natuurlijk is dit lekker warm, maar vaak blijft zo’n hoody vochtig van het zweet, hierdoor kan je dus juist weer een kou pakken.

Hardloopbroek

Draag het liefst een lange broek omdat je benen ook juist tijdens het hardlopen erg koud kunnen worden. Je hebt ook eventueel winddichte en waterafstotende hardloopbroeken, die zijn ideaal voor de koude en gure wintermaanden.

Hardloopsokken

Draag hardloopsokken in de winter, dit heeft een extra isolerende functie om je voeten warm te houden. Koude voeten tijdens het hardlopen is erg onprettig en dit zorgt ook voor eerdere vermoeidheid.

Warme handen en hoofd

Ook je handen en je hoofd krijgen het vaak koud in de winter. Je hebt speciale hardloophandschoenen. Vaak komen tijdens het lopen je handen wel weer snel op temperatuur, waarbij zonder lopen dan weer prettiger is. Je verliest ongeveer 40% aan energie via je hoofd. Voor je hoofd kan je kiezen voor een muts of hoofdband die ervoor zorgt dat je oren en hoofd warm blijven.

Werk in laagjes

Voor het najaar is het werken in meerdere laagjes kleding het beste. Zo kun je makkelijk iets uitdoen mocht het alsnog te warm zijn. En omdat iedere hardloper temperatuur anders ervaart, heb je ook de welbekende +10 regel. Dit houdt eigenlijk in dat je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur aangeeft. Is het buiten 8 graden dan is je gevoelstemperatuur dus 18 graden. Hierop kan je bekijken wat je aantrekt.

Vergeet verlichting niet!

En ook belangrijk nu het sneller donker wordt: Zorg dat je gezien wordt. Deze regel geldt niet alleen voor fietsers maar ook juist voor hardlopers. Er zijn nog zoveel hardlopers op de weg in het donker zonder verlichting, dit is gevaarlijk. Gebruik een reflecterend hesje en zorg voor verlichting die in armbanden of in je hesje verwerkt is. Je kan beter als een kerstboom rondlopen zodat mensen je zien dan dat je zonder verlichting loopt en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Veel succes met het trainen in dit najaar! Hopelijk helpen deze tips je om de juiste keuze te maken qua kleding. We zien jullie foto’s graag tegemoet, dus vergeet ons niet te taggen op social media.