Lopen door prachtige natuur

Wie al eens eerder de Van Oers Marathon Brabant heeft gelopen, weet dat er halverwege een prachtig natuurgebied op hem of haar staat te wachten: De Pannenhoef. Wist je dat er in de week voorafgaand dit evenement van alles te beleven is in dit gebied? Boswachter Bart Pörtzgen vertelt wat er te zien en te doen is! 

Diverse natuur

Bart werkt al elf jaar op De Pannenhoef als boswachter van Brabants Landschap. Je zou het tijdens het hardlopen misschien over het hoofd zien, maar dit natuurgebied heeft veel moois te bieden. “De Pannenhoef is uitgestrekt en heeft daardoor een unieke diversiteit aan landschappen te bieden. Zo zijn er veel vennen en leven er planten en dieren die elders nauwelijks voorkomen, zoals de boommarter. Die laatste zul je trouwens tijdens de Van Oers Marathon Brabant niet tegenkomen, want die zijn vooral rond zonsopkomst en zonsondergang actief op rustige plekken. Maar op de route is voldoende te zien. Let na het oversteken van het betonnen bruggetje vooral op de graslanden met veel (bijzondere) bloemen, goed voor veel vlinders en insecten. Even verderop ligt een ‘vogelakker’, speciaal voor vogels en bijen zaait Brabants Landschap hier elk jaar een bloemrijk graanmengsel in.”

Week van het Landschap

In de week voorafgaand aan de Van Oers Marathon Brabant vindt van 22 tot en met 28 oktober de Week van het Landschap plaats op De Pannenhoef. Vanuit de Zwarte Schuur is er dan van alles te doen, te zien en vooral te beleven, vertelt Bart. “Ieder jaar worden de activiteiten van de Week van het Landschap in een ander gebied van het Brabants Landschap gehouden en dit jaar is De Pannenhoef aan de beurt. De hele week zijn er volop (gratis) activiteiten, maar het hoogtepunt is op zaterdag 28 oktober, de dag voor de marathon. Dan is het ‘Into the Woods Festival’, een festival vol bijzondere lekkernijen en producten uit de natuur én kinderactiviteiten. ’s Avonds, tijdens de Nacht van de Nacht, brengen muzikanten midden in het bos klassieke muziekstukken ten gehore met ‘Symphonica in Bosso’. Als afsluiter van de Week van het Landschap is er een openluchtbioscoop, waarbij de muziek live gespeeld wordt”.

Training

Woon je in de buurt van Etten-Leur? Dan ken je De Pannenhoef waarschijnlijk al als een prachtig natuurgebied. Maar je kunt er ook heel goed trainen voor jouw prestatie op zondag 29 oktober, want er liggen volop wandelpaden in De Pannenhoef! De blauwe route is zo’n 9 kilometer lang en je traint dan in een prachtige omgeving. Dus: vooral genieten en vergeet ook niet om je heen te kijken op de dag zelf!