“Nog steeds goedkope marathon door goed financieel beleid”

De Van Oers Marathon Brabant staat bekend als de marathon met één van de laagste inschrijfgelden. Daaraan liggen een lage overhead en een slimme organisatie ten grondslag, vertelt Johan van de Put. Hij is sinds vorig jaar de penningmeester van het evenement.

“Na twee jaar als bestuurslid kreeg ik vorig jaar jaar de vraag of ik penningmeester wilde worden. Ik heb zelf een bedrijf dat de financiële administratie van bedrijven verzorgt, dus met mijn achtergrond kan ik die functie prima op me nemen.” 

Geoliede machine

Bij zijn aantreden als penningmeester trof Johan een goed geoliede machine aan. “Mijn taken zijn vrij divers. Op basis van het voorgaande jaar heb ik een begroting gemaakt voor het jaar daarop en elke portefeuillehouder in het bestuur krijgt een budget toegewezen. Het is mijn taak om erop toe te zien dat dat allemaal goed verloopt. Ook de facturen voor bijvoorbeeld sponsors verstuur ik.”

Geen cash geld meer

“Op de marathondag zelf zorg ik voor zaken als de aanwezigheid van genoeg cash wisselgeld. Dat is vanaf dit jaar echter bijna niet meer aan de orde. Alleen voor de Modoc Familieloop zal nog een standje op de markt staan voor last-minute inschrijvingen; voor alle andere afstanden is de inschrijving en betaling uitsluitend digitaal mogelijk.”

Weinig overheadkosten

De Van Oers Marathon Brabant is nog altijd één van de goedkoopste marathons van Nederland. “Dat komt onder meer doordat we zo min mogelijk overheadkosten maken. Helaas ontkom je daar, door het teruglopen van het aantal vrijwilligers, niet altijd aan. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een professionele organisatie voor het regelen van het verkeer in het buitengebied. Dat kost geld, maar heeft ook voordelen. Eén van onze uitdagingen is dan ook het toekomstbestendig maken van het evenement. Daar ga ik me de komende tijd, samen met het bestuur, over buigen.”