Plezier voor iedereen met Het Vrolijke Ruitertje

Op een zonnige woensdagmiddag sprak ons eigen bestuurslid Marloes met bestuursleden Jet van Dam en Theo Hoeks van “Het Vrolijke Ruitertje”, het goede doel van onze thuiseditie en wandeltocht. Zij laten mensen met een beperking paardrijden. En dat brengt zoveel plezier!

Het Vrolijke Ruitertje is in april 1991 ontstaan op initiatief van enkele enthousiaste ouders en geestverwanten. Zij wilden mensen met een beperking op verantwoorde wijze laten paardrijden, en dat gebeurt nu nog steeds. Het Vrolijke Ruitertje maakt hiervoor gebruik van twee locaties. Bij manege de Belle in Etten-Leur geven ze lessen van een halfuur op maandag- en donderdagavond. Bij Ruitercentrum de Molen in Hoogerheide gebeurt dat op zaterdagmiddag. Op beide locaties gaat het paardrijden gepaard met enorm veel plezier en blijdschap. De ruiters genieten van het contact met de paarden en de beweging tijdens het rijden geeft rust en ontspanning. De dankbaarheid van de ruiters is meteen het plezier van de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij Het Vrolijke Ruitertje.

Achtergrond bestuursleden

Allebei hebben Jet van Dam en Theo Hoeks wel iets met paarden. Jet is op haar 7e begonnen met paardrijden. Ze haalde later haar instructeursdiploma en hoewel ze een opleiding tot bloemschikken ernaast deed, hadden paarden meer aantrekkingskracht. Ze kon gaan lesgeven op de manege waar ze stage had gelopen, volgde in 1997 een opleiding voor de gehandicaptensport en kwam via een stage bij Het Vrolijke Ruitertje terecht. Daar geeft ze nog steeds les, deze dagen op de maandagavond. Theo rijdt zelf geen paard, maar zijn dochter wel en die bracht hem de liefde voor de paardensport bij. Jarenlang hebben ze paarden aan huis gehad in Sprundel. Theo verhuisde uiteindelijk naar Etten-Leur en zag drie jaar geleden de vacature voor voorzitter bij Het Vrolijke Ruitertje in De Bode. Daar heeft hij nog geen moment spijt van. Samen met de andere bestuursleden zorgen ze dat ruiters niets tekortkomen en de activiteiten vrolijk door kunnen blijven gaan.

Impact coronavirus

Maar toen kwam de coronapandemie… en lagen de rijlessen lange tijd stil. Het werk dat Het Vrolijke Ruitertje doet valt weliswaar onder zorg, maar de maneges waar ze hun ruimte en paarden huren, mochten lange tijd geen lessen geven. Vorig jaar konden de lessen kort doorgaan, todat de coronamaatregelen opnieuw werden aangescherpt. Het geduld van de ruiters en vrijwilligers is lang op de proef gesteld. Vanaf 6 september zijn de lessen eindelijk weer opgestart. Je kunt je voorstellen dat de blijdschap enorm was toen elke ruiter doorhad dat hij of zij weer naar de paarden mocht.

Vrijwilligers gezocht!

Op dit moment heeft het Vrolijke Ruitertje 32 ruiters en zo’n 60 vrijwilligers. De vrijwilligers helpen verspreid over de maand op verschillende momenten bij de lessen. Toch is er nog meer hulp nodig, zodat meer mensen met een beperking kunnen genieten van het plezier van paardrijden. Per ruiter zijn er twee tot drie mensen nodig; iemand voor het leiden van het paard en mensen die naast de ruiter meelopen voor zijn of haar veiligheid. Op dit moment heeft Het Vrolijke Ruitertje geen ruimte om meer mensen met een beperking te laten paardrijden, en dat willen ze wel zo graag. Want dat betekent bij nog meer mensen een lach op het gezicht.

Gun jij deze mensen een moment van geluk? Word ook vrijwilliger en word beloond met een grote lach en dankbaar gevoel. Het belangrijkste is dat je niet bang aangelegd bent en goed kunt lopen, voor of naast het paard. Natuurlijk is het voor instructeur en ruiters het fijnste als je elke week kan helpen, maar dat is geen vereiste. Met elke maand een avond bijvoorbeeld is Het Vrolijke Ruitertje net zo goed geholpen; zolang elke ruiter maar voldoende begeleiding heeft tijdens elke rijles. Zie jij dit wel zitten? Meld je als vrijwilliger via https://www.hetvrolijkeruitertje.nl/documenten/.

Ondersteun Het Vrolijke Ruitertje financieel

Iedereen die zich inschrijft voor de Van Oers Marathon Thuiseditie en Menmoerhoeve wandeltocht 15km kan een bedrag doneren aan Het Vrolijke Ruitertje. Dat bedrag komt heel goed terecht. De stichting heeft uit coulance de contributies stilgelegd in de periode dat er geen lessen waren. De kosten lopen natuurlijk wel door. Met jullie donaties kunnen de reserves weer aangevuld worden en de contributie laag blijven. Die is op dit moment € 72,50 per kwartaal, maar zelfs dat bedrag is voor sommige mensen met een beperking moeilijk op te brengen.

Wil jij Het Vrolijke Ruitertje daarom ondersteunen met een klein (of groot) bedrag? Doneer een leuk bedrag bij je inschrijving en je maakt het bestuur, instructeurs en ruiters van Het Vrolijke Ruitertje enorm blij. Bij elke donatie van € 2 of meer maak jij bovendien kans op een van onze prijzen. Een leuke win-win situatie!