Secretaris Tonny Wennekes: “Op de marathondag al bezig met volgend jaar”

Wanneer het startschot van de Van Oers Marathon Brabant klinkt en alle lopers aan hun sportieve uitdaging beginnen, leeft secretaris Tonny Wennekes altijd een beetje in twee werelden. “Want ik ben dan de marathon voor volgend jaar al bij de gemeente aan het aanmelden. Dat moet namelijk al rond eind oktober gebeuren.”

Hoewel de voorbereidingen voor de marathon van 2019 dus al zijn begonnen als de lopers de Markt op 28 oktober verlaten, geniet Tonny altijd met volle teugen van de marathondag. “Ik heb zelf in het verleden ook actief aan hardlopen gedaan en ik heb meerdere keren de tien kilometer en vier keer de halve marathon gelopen. Ik weet dus wat er door de hoofden van de deelnemers gaat, de spanning vooraf en de euforie wanneer ze de finish bereiken. Heel eerlijk: de eerste keer dat ik iedereen zag vertrekken en zelf niet meeliep, had ik het er wel even moeilijk mee. Maar nu geniet ik alleen maar, als ik al die blije gezichten zie.”

100% inzet

Tonny is al tien jaar secretaris van de Van Oers Marathon Brabant. “Mijn overbuurman was voorheen de secretaris, maar met opgroeiende kinderen had hij er steeds minder tijd voor. De toenmalige voorzitter Jan Westerbeek kende mij van atletiekvereniging Achilles en vroeg me of ik het stokje niet over wilde nemen. Ik hoefde eigenlijk niet lang te twijfelen om ‘ja’ te zeggen. Ik ben in mijn jonge jaren ook secretaris bij de KPJ geweest, dus ik wist dat er veel tijd in zou gaan zitten. Maar ik vind het heel leuk om te doen, dus daar maak je dan gewoon tijd voor. Inmiddels ben ik gepensioneerd, maar ook toen ik nog fulltime werkte heb ik me altijd voor 100% ingezet voor de marathon.”

Hele jaar bezig

Tonny is het hele jaar druk met de marathon. “Het bestuur vergadert iedere maand en daarvoor stel ik de agenda samen en houd ik de actiepuntenlijst actueel. Daarnaast onderhoud ik het contact met de diverse gemeenten en Brabants Landschap – behalve door Etten-Leur loopt het parcours immers ook over het grondgebied van de gemeenten Zundert en Rucphen én door de Pannenhoef. Ik vraag de vergunningen aan en ik onderhoud het contact met de vrijwilligers. Als er dingen gekopieerd of gelamineerd moeten worden, neem ik dat ook op me. Uiteraard werkt onze organisatie met draaiboeken waarvan het beheer bij de secretaris is ondergebracht. En ik heb me dit jaar verdiept in de nieuwe privacywetgeving, die in mei in werking is getreden. Kortom: het is een heel veelzijdige functie.”

Hoogtepunten

Tijdens de afgelopen tien jaar heeft Tonny heel veel hoogtepunten meegemaakt. “Maar het mooist vond ik dat we een lid van ons team met succes hebben voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Bijzonder hier aan was dat de uitreiking plaatsvond tijdens onze Marathonzondag (met heel veel publiek) én de gelukkige een hogere onderscheiding ontving dan was verwacht. Dat was erg leuk. Daarnaast is één van onze vrijwilligers door de gemeente ooit verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar en zijn we als organisatie in een ander jaar verkozen tot Groep vrijwilligers van het Jaar. Heel mooi om mee te maken.”

Familieloop

Op de Familieloop is Tonny ook heel trots. “Het heeft best wat energie gekost om die van de grond te krijgen. Als ik nu op zondag die kindjes zie starten, dan geniet ik van top tot teen. Dat is echt fantastisch. Dit jaar is het programma aangepast en ook de route van de hele marathon is nu wat veranderd, waardoor marathonlopers niet meer twee identieke rondjes lopen maar een paar ‘lussen’ maken en de Markt maar één keer passeren. Zo wordt het voor hen leuker en afwisselender, maar kunnen we ook het programma wat compacter houden zodat er op de Markt geen stille momenten meer zijn voor de toeschouwers.”

Geslaagde dag

Tonny verheugt zich nu al op 28 oktober. “Ik vind het ieder jaar weer prachtig om te zien hoe iedereen geniet. En als dan aan het einde van de dag alles goed is verlopen, iedereen veilig en gezond de finish heeft gehaald en iedereen een mooie dag heeft gehad, dan is voor mij de dag weer helemaal geslaagd!”