Tackle je loperskwaaltjes!

Hardlopen is het fijnste dat er is. Maar typische hardloopkwaaltjes kunnen de lol soms flink van jouw hardlooptraining af halen. Daarom geven wij je wat tips om weer zo snel mogelijk klachtenvrij te zijn!

Zijsteek

Ken je dat? Ben je net lekker op gang, krijg je steken in je zij. Veel mensen denken dat dat wordt veroorzaakt door de milt. Dat is echter niet zo. Wat de zijsteek dan wél veroorzaakt is echter ook niet bekend. Het zou zuurstoftekort in je ademhalingsspieren kunnen zijn, maar ook rek op de banden die de organen bij elkaar houden of een maaltijd te kort voor je training kunnen zijsteek veroorzaken. Diep in- en uitademen tijdens het lopen, niet teveel eten voor het hardlopen en een goede training van je romp-, buik-, heup- en rugspieren kan zijsteek helpen voorkomen. Toch last? Blijf diep ademen en druk tijdens je uitademing even op de pijnlijke plek. Of stop even met lopen tot de pijn weggaat.

Loperstepels

We praten er zelden over, maar vooral mannen kunnen last krijgen van pijnlijke of zelfs bloedende tepels tijdens het hardlopen. Dat komt doordat de stof van het shirt langs de tepels schuurt en zo irritaties veroorzaakt. Zeker een katoenen shirt, waarin het vocht blijft zitten, kan op den duur problemen geven. De oplossing is simpel: draag een sportshirt van ademende stof of plak pleisters over de tepels.

Blauwe teennagels

Ontsierend, maar vooral ook pijnlijk, zijn de blauwe teennagels die je aan duurlopen kunt overhouden. In sommige gevallen laat de teennagel zelfs los en groeit er vervolgens een nieuwe nagel. Bij je grote teen kan dit wel een jaar duren! Er zijn drie mogelijke oorzaken voor blauwe nagels: te krappe schoenen (dit is meestal het geval), een kromstaande teen waardoor de nagel bij de afwikkeling van de voet extra druk te verwerken krijgt. Een derde oorzaak is een verkeerde manier van je veters strikken, waardoor je voet gaat schuiven en je teennagels tegen de voorkant van je schoen ‘botsen’. Laat je goed voorlichten wanneer je hardloopschoenen koopt en je kunt dit probleem (meestal) voorkomen.