Tips voor de laatste week

Het is bijna zo ver! Over een week ben je, trots en moe, met je medaille om je hals aan het genieten van je welverdiende rust na een topprestatie. Maar vandaag is je voorbereiding voor de marathon nog in volle gang. Wat moet je tijdens de laatste week wel doen? En wat juist niet? We geven je tips om zondag goed voorbereid aan de start te verschijnen.

Neem rust, maar niet té veel

Het is belangrijk om zondag goed uitgerust aan de start te staan. Daarom is het goed om je trainingsintensiteit in de laatste week aan te passen. Hou niet helemaal op met trainen – daarmee geef je je lichaam teveel rust – maar houd een rustig schema aan en loop niet sneller dan je marathontempo. 

Stapel koolhydraten

Tijdens je relatieve rustperiode krijgen je spieren ook de kans om een energievoorraadje op te slaan voor de grote dag – iets dat tijdens de intensieve trainingsperiode van de afgelopen tijd een stuk lastiger was. Zorg dat je deze week voor iedere kilo lichaamsgewicht dagelijks 6 gram koolhydraten eet en in de laatste paar dagen zelfs 7 tot 8 gram. In de laatste twee dagen kun je de hoeveelheid vezels in je voeding het beste beperken.

Praktische voorbereiding

Je voeten moeten je 42 lange kilometers (en 195 meter) naar de finish dragen. Zorg er daarom goed voor! Knip je nagels en bescherm op de dag zelf kwetsbare plekken op je voeten met bijvoorbeeld blarenpleisters of vaseline. Leg je kleren en je startnummer zaterdagavond alvast klaar en probeer goed te slapen. De klok wordt ’s nachts verzet naar wintertijd, dus je krijgt een uurtje extra slaap cadeau!