Van touwtrekken naar hardlopen

Het verhaal van Jeffrey Faes

Jeffrey Faes (37) uit Schijf is een bekende naam uit de regio. De meeste hardlopers zullen zijn naam vast wel eens in de uitslagen en wedstrijdverslagen hebben gezien. Jeffrey heeft het hardlopen een tijdje aan de kant gezet, na de geboorte van zijn kinderen en de coronaperiode. Nu heeft hij de draad weer opgepakt, met als doel de halve marathon in Etten-Leur op 29 oktober (binnen anderhalf uur). En als dat heel lekker gaat, wil hij doorstomen naar de marathon van Rotterdam in april 2024.

Foto: Paul van Dongen

Geen hardlopersachtergrond

Jeffrey loopt niet van kleins af aan al. Hij begon bij de voetbal in Schijf en ging op zijn 16e touwtrekken. Dat deed hij zelfs internationaal, in het nationale team junioren. Daarbij ging hij wel af en toe hardlopen om af te vallen en conditie op te bouwen. Het lopen was hem dus niet vreemd. “Ik liep elke keer dezelfde ronde, en dan probeerde ik steeds 10 seconden sneller te gaan. Zo kwam ik uit bij deelname aan de Turfloop in Schijf. Mijn allereerste keer dacht ik: ik wil onder de 20 minuten op de 5 kilometer. Prompt belandde ik met 18:45 als 3e op het podium.”

Meteen de smaak te pakken

Jeffrey ging verder met het hardlopen en sloot zich aan bij de atletiekvereniging Achilles in Etten-Leur. “Kees Lazeroms kende ik toen al via het touwtrekken. Na een weddenschap dat ik de 10 kilometer binnen de 40 minuten zou lopen, ging ik met de groep trainen voor de halve marathon in Etten-Leur. Ik heb geen mooie loopstijl, maar ik ging wel snel. Mijn eerste halve marathon was afzien. Ik zag grauw en had enorme spierpijn. Maar het smaakte toch naar meer. Inmiddels heb ik zo’n 6 tot 7 halve marathons gelopen.”

Nu Jeffrey weer in training is, fietst zijn oudste met hem mee. Kletsend. “Daar kan ik net zo van genieten als van een wedstrijd. Ik ben alles weer een beetje aan het opbouwen. Maar de tijd dat ik bijna elke wedstrijd de strijd aanging met Jeroen Nijland en Mitchell van den Oudenaarden staat me nog bij. Een keer bij de Lelieloop gingen we samen de laatste bocht in. Ik wist dat ik niet op pure sprint kon winnen van Jeroen, dus ging ik vroeg aan voor een lange sprint. Je moet diep kunnen gaan om te winnen en daar heb ik geen moeite mee.”

Etten-Leur als thuiswedstrijd

De Van Oers Marathon Brabant is een beetje als een thuiswedstrijd voor Jeffrey. Hij werkt de hele week in Etten-Leur in de Keurslagerij aan de Stationstraat, samen met zijn vader en zijn zus. Ook via die weg kent hij genoeg mensen in onze gemeente.

Betrokken bij Turfloop, Schijf

Een aantal jaar geleden raakte Jeffrey betrokken bij de organisatie van de Turfloop in zijn woonplaats. “Die loop werd georganiseerd door de voetbalvereniging. Toen zij ermee stopten, zeiden we met een paar hardlopers ‘dat doen we wel even’. Dat ‘even’ klopt natuurlijk niet, er komt best veel bij kijken, maar we doen de organisatie nog steeds. Het parcours van de Turfloop gaat door een bosrijke omgeving. We hebben een 5 en 10 kilometer en een gezellige kinderloop, met na afloop een lekker ijsje, fruit en water.”

De eerstvolgende Turfloop is op zaterdag 8 juli in de avond. Voordelig voorinschrijven voor deze webdstrijd kan tot en met 4 juli. Op de dag zelf inschrijven kan tussen 17.30 en 18.45 uur. Boostfitt verzorgt de warming-up.