Vier tips voor trainen tijdens een hittegolf

Nederland beleeft 's zomers regelmatig een hittegolf, zeker de laatste jaren. Voor sommige mensen kan het niet warm genoeg zijn, terwijl anderen snakken naar een verfrissend buitje. Wanneer je in training bent voor de Van Oers Marathon Brabant kan de verleiding op hete dagen groot zijn om even niet te gaan hardlopen. Maar je wilt ook in topconditie aan de start verschijnen. Met deze tips train je de hele zomer door:

  1. Ga trainen op de koelste momenten van de dag. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, of juist aan het einde van de dag. Zo heb je de minste last van de hitte. 
  2. Train je toch op de warme momenten? Smeer je dan goed in met waterproof zonnebrandcrème en draag geen afsluitende pet. Een ventilerend petje beschermt je hoofd tegen de zon, zonder oververhitting te veroorzaken. Met een zweetbandje voorkom je dat er zweet in je ogen loopt.
  3. Blijf drinken. Want je verliest bij training in de hitte veel meer vocht dan normaal. Drink sportdranken met mineralen en elektrolyten, want aan alleen water heb je bij een duurloop niet genoeg. Neem bij een langere training ook iets te eten mee. 
  4. Blijf genieten! Een persoonlijk record lopen op 28 oktober is leuk, maar het moet ook leuk blijven. Dwing jezelf niet tot trainen omdat het schema dat nu eenmaal zegt. En beloon jezelf op vakantie na je vroege ochtendtraining met een lekkere frisse duik in het zwembad.