Vijf voordelen van sporten

Volgens de landelijke beweegrichtlijnen zouden volwassenen eigenlijk minimaal 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen. Dat heeft allerlei gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Als hardloper weet je dat natuurlijk allang. Maar weet je dat sporten nog veel meer positieve kanten heeft? We zetten vijf onverwachte voordelen voor je op een rij! 

 1. Sporten is goed voor je sociale leven
  Sport jij samen met anderen, bijvoorbeeld in een loopgroep of tijdens lessen op de sportschool? Dan leer je nieuwe mensen kennen en wordt je netwerk groter. Zeker wanneer je net naar een nieuwe woonplaats bent verhuisd, kan sporten een goede manier zijn om mensen te leren kennen. 
   
 2. Door te sporten werk je aan je eigenwaarde
  Sporten kan niet alleen voor je conditie, maar ook voor je gevoel aan eigenwaarde een boost geven. Want hoe fantastisch voelt het niet als je jouw persoonlijk record op de tien kilometer verbreekt? Als je die plank weer tien seconden langer volhoudt? Of als je dat obstakel tijdens de bootcamp weet te overwinnen, terwijl je dacht: dat kan ik nóóit? Dat positieve gevoel houd je lang vast.
   
 3. Meer zin in seks
  Actieve sporters zijn ook in bed vaak actiever. De reden hangt samen met voordeel 2: wanneer je je beter voelt over jezelf, heb je ook meer zin in seks. Je zit lekkerder in je vel en dat straal je uit. Mannen die veel bewegen, hebben daarnaast een kleinere kans op erectiestoornissen.
   
 4. Positief effect op PMS en de menopauze
  Omdat je bij sporten endorfines – een natuurlijke pijnstiller van het lichaam met een kalmerend effect – aanmaakt, kunnen menstruatiepijn en PMS bij vrouwen worden verminderd door te sporten. Leuk weetje: tijdens de laatste fase van de menstruatiecyclys kunnen vrouwen langer sporten zonder moe te worden én verbranden ze meer vet. Ook tijdens de menopauze is sporten belangrijk. Het voorkomt extra kilo’s en vermindert klachten als opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en prikkelbaarheid. 
   
 5. Minder stress
  Sporten vermindert stress. Ook dat komt door de endorfines én de serotonines die tijdens het sporten worden aangemaakt. En wat is nou een betere manier om een drukke dag van je af te schudden dan een uurtje intensief sporten? 

Doe mee!

Naast al deze voordelen is sporten natuurlijk ook gewoon leuk. Schrijf je daarom in voor één van de afstanden van de Van Oers Marathon Brabant en doe mee aan het gezelligste loopevenement van Etten-Leur!