Winnaar 2015: “Altijd goede sfeer en perfect geregeld”

Patrick Kwist won vorig jaar de Van Oers Marathon Brabant. Zijn verhaal en enkele tips lees je hier. 

Patrick Kwist (47) is pas relatief laat begonnen met het lopen van marathons: rond zijn dertigste. Inmiddels heeft hij meer dan 25 marathons achter de kiezen, waarvan drie keer de Van Oers Marathon Brabant. En die won hij alle drie de keren, waaronder die van vorig jaar!

Pijn verbijten

Dat hij vorig jaar won, mag gerust een wonder heten, vindt Patrick. “Het was behoorlijk zwaar voor mij, de laatste 21 kilometer waren een lijdensweg. Ik moest de pijn echt verbijten, maar ik heb gelukkig de meet gehaald én gewonnen! Wel vroeg ik me daarna af of ik nog wel een marathon zou kunnen lopen. Maar na wat sessies bij de manueel therapeut was ik er weer bovenop.”

Serieus aanpakken

Zijn eerste marathons liep Patrick zonder officieel trainingsschema of ondersteuning vanuit een vereniging. “Ik ben begonnen met vijf kilometer in december en heb mijn trainingen iedere week verder uitgebouwd, tot ik in april de 42 kilometer haalde. Op die manier liep ik bij mijn eerste marathon 3 uur 48. Ik wilde graag onder de drie uur duiken, dus ben ik anders gaan trainen en twintig kilo afgevallen. Op een gegeven moment vroeg iemand mij of ik me niet wilde aansluiten bij een vereniging. Hij dacht dat een serieuze trainingsaanpak mij zou kunnen helpen. En dat bleek zo te zijn. Ik geloofde nooit zo in het nut van bijvoorbeeld intervaltrainingen, maar het bleek écht te werken. En nu loop ik de marathon in ongeveer 2,5 uur.”

Vier marathons per jaar

Patrick loopt gemiddeld vier marathons per jaar. “De marathon in Rotterdam is natuurlijk vaste prik voor mij. Daar heb ik inmiddels dertien keer aan meegedaan. Daarnaast heb ik een keer deelgenomen aan de marathon van Dubai. Verder houd ik het bij de Nederlandse marathons: die van Amsterdam en Eindhoven, bijvoorbeeld. En natuurlijk de Van Oers Marathon Brabant in Etten-Leur. Daar werd ik op gewezen door kennissen uit Breda. Die eerste keer is zo goed bevallen dat ik, wanneer het goed uitkomt, graag meeloop in Etten-Leur.”

Goed geregeld

Dat de marathon in Etten-Leur zo goed bevalt, komt met name door het feit dat alles goed is geregeld. “Het is een prettig parcours en er is bij het ophalen van het startnummer of het opstellen voor de start geen stress of drukte, dat is heel fijn. Daarnaast de sfeer heel goed. Vooral de doorkomst op de Markt is leuk: het is altijd druk en gezellig. En ik vind het heel prettig dat ik nog op de dag zelf kan beslissen of ik meedoe. Je hoeft niet per se maanden van tevoren in te schrijven. Aangezien ik de week vóór Etten-Leur meedoe aan het NK in Amsterdam vind ik het fijn om even te kunnen kijken of mijn benen goed zijn, voordat ik me inschrijf.”

Tips

Of hij dit jaar meedoet, weet Patrick nog niet. Maar hij heeft wel enkele tips voor lopers die al wél zeker weten dat ze er dit jaar bij zijn. “Om te beginnen zou ik tegen iedereen die twijfelt over het lopen van een marathon willen zeggen: doe het gewoon! Iedereen kan een marathon lopen – mits in goede gezondheid, uiteraard. Ga ervoor, het is een prachtige ervaring. Wel is het belangrijk om goed te trainen. En zo kom ik automatisch bij mijn tweede tip: sluit je aan bij een vereniging of een trainingsgroep. Samen naar een doel toe werken is hartstikke leuk. Zo kom je nog beter voorbereid aan de start en loop je met meer plezier je marathon.”