Hardlopen in tijden van het coronavirus

Hoe houd je jezelf toch fit én gemotiveerd?

Als hardloper ben je natuurlijk het allerliefste buiten. De hardloopschoenen aan en gáán. Dat kan eigenlijk nog steeds, maar anders voelt het wel. Het coronavirus houdt flink huis en het is voor iedereen een onwerkelijke wereld. Hardloopwedstrijden zoals de Marathon Rotterdam worden verplaatst. Trainingsdoelen vallen hierdoor tijdelijk weg. Hoe houd je jezelf toch fit én gemotiveerd?

1. Hardlopen kan alleen, echt!

Natuurlijk is samen hardlopen juist zo leuk, dat is waar we bij Marathon Brabant zo op aansturen. Maar nu kan dat eigenlijk even niet. Ga wél lekker naar buiten! Want buitenlucht blijft gezond en je spieren zijn je met al dat thuiszitten ontzettend dankbaar. Veilig op pad doe je met een aantal maatregelen (volgens de voorschriften!):

  • Was je handen voordat je de deur uitgaat.
  • Loop dus alleen je rondje en ga – ongezellig maar veilig – met een iets grotere boog om al die mensen heen. Of zoek een (natuur)gebied op waar je ver alleen bent.
  • Kom onderweg niet met je handen aan je gezicht.
  • Was meteen je handen als je thuis bent.

En, ook belangrijk, vermijd zware inspanning, Dat tast alleen maar je immuunsysteem aan, en die heb je nu juist hard nodig. Een rondje naar buiten betekent dus gewoon lekker hardlopen op een rustig tempo. Geniet van alles om je heen, hoor de vogels fluiten en voel de zonnestralen op je gezicht. Meer heb je niet nodig.  

Extra motivatie nodig? App elkaar en spreek af: nu gaan we! Apart weliswaar, maar we gaan wel samen.

2. Drink voldoende.

Een open deur, maar wél een goed advies: drink voldoende. Ook zo houd je je lichaam van binnen gezond.

3. Blijf gezond eten.

Juist nu we meer binnen en misschien minder buiten komen, is gezond eten belangrijk. Zorg voor vers voedsel of bestel bij een lokale horeca die thuisbezorgt. Laat die pizza en friet achterwege. Die at je anders ook niet? Bovendien, je wilt toch niet over een paar weken al kilo’s aangekomen zijn en dat alle trainingsarbeid van de afgelopen maanden teniet is gedaan?

4. Blijf trainen, dan maar in huis.

Tja, de sportscholen zijn dicht, de pilatesstudio is gesloten. En nu? Gelukkig kun je gerust lekker in huis sporten. Haal de sportschool gewoon je huis in. Met een matje, halters, fitnessbal, elastiek of gewoon alleen je eigen lichaam. Het internet staat vol met allerlei krachttraining, buikspieroefeningen en andere oefeningen voor een fit lichaam. Wat dacht je van deze krachtige oefeningen voor hardlopers? Of doe bijvoorbeeld de 7 minute workout met tabata’s (video). Er zijn genoeg vergelijkbare (gratis) workout video's.

Ga aan de slag! En heb je moeite met motivatie? Vraag eens of je sportschoolleraar of pilateslerares een video of audio opneemt met een les. Naar een stem luisteren die vertelt wat je doet, kan je helpen om de workout te voltooien.

Succes en blijf gezond!