Heb je wel de juiste hardloopschoenen aan?

Je trekt je sportschoenen aan en gaat de deur uit om rustig aan te beginnen met lopen. En dit gaat goed. Tot je na een paar keer hardlopen ineens last krijgt van allerlei pijntjes: schenen doen zeer, knieën doen pijn. Dus je stopt er weer mee, je motivatie om te gaan lopen is weg. En dat is logisch natuurlijk, want met pijn lopen is nooit fijn. Je pijntjes kunnen met verschillende factoren te maken hebben, maar de meest voorkomende is toch wel de schoenen.

De belangrijkste vraag om jezelf te stellen: heb je wel de juiste hardloopschoenen aan? De juiste hardloopschoen is zo belangrijk als je wilt gaan hardlopen. Maar waar moet je nu opletten? Er zijn zoveel verschillende soorten hardloopschoenen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. We zetten graag voor jullie de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Het terrein

Allereerst bekijk je op wat voor terrein je loopt. Is dit verharde of onverharde ondergrond? Je hebt trailrunning schoenen en gewone hardloopschoenen voor op de weg. Trailrunning bevat altijd meer profiel aan de onderkant voor de goede grip op een onstabiele ondergrond (denk aan los zand, heuvels en bergen, stenen). Ze hebben een andere buitenzool dan de reguliere hardloopschoenen en het is vaak dan ook onverstandig om met een trailrunschoen op de weg te gaan lopen.

Jouw loopstijl

Bij het kopen van je schoen is het ook belangrijk om te weten hoe je loopt.

  • Overpronatie (binnenkant van de voet)
  • Onderpronatie (buitenkant van de voet)
  • Normaal (Je hebt een normale afwikkeling van de voet)

Ook hier heb je verschillende type schoenen voor. Zo heb je hardloopschoenen die al een pronatieblokje in de zool hebben zitten, waarbij je juist net dat beetje extra steun hebt die je nodig hebt. Heb je al steunzolen? Dan kan je het beste een neutrale schoen nemen en daar je steunzolen in leggen, want dat is altijd nog het beste.

Demping in je schoen

Tijdens het hardlopen vangen je knieën tot wel 8x je lichaamsgewicht op. Dus een goed dempende schoen is ook verstandig om te nemen. De demping in je hardloopschoen zorgt ervoor dat je knieën niet steeds je klappen opvangen op het moment dat jij je voet weer op de grond zet. Hoeveel demping je nodig hebt, ligt mede aan je afstand en je gevoeligheid in je gewrichten. Heb je makkelijk blessures, dan is een schoen met meer demping verstandig. Loop je graag korte en snellere afstanden, dan kun je een schoen nemen met iets minder demping omdat je voor een lichtgewicht schoen gaat (en dus snelheid).

Let op comfort

Comfort is het belangrijkste! Pas dus je schoen altijd aan en kijk en voel hoe die zit. Let er niet alleen op of je schoen lang genoeg is, maar ook breed genoeg is voor je voet. Niks is vervelender dan knellende schoenen of blaren lopen. Ook bloedende teennagels is een regelmatig terugkerend probleem bij hardlopers. Zorg dat je een duimbreedte overhoudt aan de voorkant van je schoen. Tijdens het hardlopen schuift je voet namelijk altijd iets in je schoen, dus zorg ervoor dat je tenen de voorkant dan niet raken.

Vervang je schoenen op tijd

Hardloopschoenen gaan over het algemeen 1 jaar mee. Dit komt omdat de zool indroogt en de demping in de loop der tijd afneemt. Hoe vaker je een schoen gebruikt, hoe sneller die verslijt. Vaak wordt er gezegd dat schoenen ongeveer 1000 km mee gaan. Maar bekijk ook regelmatig de zool, als de zool versleten is dan zijn ze ook toe aan vervanging.

Twee paar hardloopschoenen

Als je vaker in de week loopt en verschillende trainingen loopt, is het vaak verstandig om nog een tweede paar (ander type) hardloopschoenen aan te schaffen. Niet alleen je lichaam heeft rust nodig na het lopen, je hardloopschoenen hebben dat ook. Dit klinkt misschien een beetje gek maar je hardloopschoenen hebben 48 uur de tijd nodig om te herstellen. Zo krijgen ze hun oude vorm weer terug. Door je materiaal te laten herstellen gaan je schoenen ongeveer nog 150 km langer mee!

Een tweede paar schoenen heeft als voordeel dat jij verder kan gaan met een training terwijl je andere paar schoenen herstelt. Maar het heeft ook een ander voordeel. Zo is het vaak fijner om een snelle intervaltraining te lopen op een lichtere hardloopschoen, terwijl je het bij een lange duurloop fijner vindt om op een meer dempende en daardoor wat zwaardere schoen te gaan lopen.

Ideale schoen voor jou

Voor iedereen is er een juiste hardloopschoen. Pas gewoon verschillende soorten en merken aan en kijk wat voor jou het prettigst loopt. In veel hardloopwinkels maken ze een loopanalyse en kijken ze welke schoen bij jouw past.

Succes met je aankoop van die mooie hardloopschoenen en veel loopplezier! Wil je ze eens goed testen? Doe dan mee aan onze Thuiseditie 2021!