Jouw eerste deelname aan Marathon Brabant

Wij zijn dol op verhalen! Helemaal nu we nog altijd niet 'live' aan je kunnen vragen hoe je wedstrijd is verlopen. Daarom stelden we op social media en in onze nieuwsbrief de vraag: wanneer liep jij de eerste keer Marathon Brabant (voorheen herfstmarathon) en hoe liep dat af? Hieronder een aantal van jullie verhalen. 

Debuut op de hele marathon

Michel Ocula

"Wat had ik me graag gemeten met de Michel van 36 jaar geleden! Toen (1985) heb ik namelijk in Etten-Leur mijn eerste marathon gelopen, als 25-jarige. Hoewel ik daar niet 100% goed op voorbereid was (liep voornamelijk pistewedstijden) was dat toen een schot in de roos: net onder de 2u40’. 

Niet te snel gestart wegens het grote onbekende (had nooit meer dan 25km aan één stuk gelopen) en enkele horrorverhalen over wat er met je gebeurt als je de man met de hamer tegenkomt. Ik heb het tempo geleidelijk opgedreven tot 25km en dat kunnen aanhouden tot het einde. Onderweg alles gegeten en gedronken wat werd aangeboden (kennismaking met Isostar toen), parkoers was 50% in bosrijk gebied, indian summer weer en de organisatie was perfect.

Mijn plan was om dat nog eens te verbeteren het jaar erop, maar dat is door persoonlijke omstandigheden niet gelukt. Het is er daarna ook niet meer van gekomen en mijn loopcarriëre is op mijn 30ste ook geëindigd na een zware achillespeesblessure. Sinds mijn 45ste ben ik opnieuw aan het lopen geslagen, met de nodige ups & downs. De laatste jaren gaat dit steeds beter."

Jean-Antoin Van de Rijzen

"Ik heb in 1987 als jochie van 17 jaar de halve marathon gelopen, in een tijd van iets onder de 2 uur, als ik het me goed herinner. Dat was toen nog op zaterdag en start en finish bij de Veemarkthal (zo heette dat toch?). Sindsdien nog regelmatig de halve of hele marathon gelopen in Etten-Leur.

Was jij erbij toen de marathon nog één grote ronde was?

Patrick Kloek (uit België)

"Voor mij was het in 1995 de eerste keer dat ik in Etten Leur van start ging op de Marathon. Destijds nog één grote ronde en het was mijn 5e officiele marathon. Zoals gewoonlijk weer te hard afgezien in de laatste 12 km, want ik ging altijd veel te diep. Met een tijd van 03:03:10 uur mocht ik tevreden zijn.

In 1999 (3:09u), 2005 (3:03u) en 2007 (3:06u) volgden de overige keren dat ik voor mezelf een tijd wilde neerzetten. Die laatsten stonden dan in het teken van de Ultracup (een reeks van om en nabij de 25 Ultralopen en Marathons) waar ik door veel marathons op een seizoen te lopen veel punten sprokkelde om bovenaan in het klassement te eindigen. Daar stonden vooral Belgische en Nederlandse Ultratoppers in, dus moest ik voor mijn bescheiden plaatsje tussen die kanjers best wel hard doorlopen. Twee tot drie marathons op één weekend was dus geen uitzondering, maar ik herstelde daar razendsnel van. Pas in 2009 (3:16u) (haas voor Frank Buytaert) en vooral mijn laatste editie in Etten Leur in 2015 liep ik als persoonlijke haas voor Patricia de Proost. Die bracht ik voor het eerst in haar leven onder de 3:30 u.

Ik heb altijd graag in Etten-Leur gelopen omdat de sfeer enorm gemoedelijk was, de speaker zijn uiterste best deed om iedereen voor zijn micro te sleuren, en ik me daar gewoon thuis voelde. Ik ben nooit voorstander geweest van de enorm grote evenementen zoals Londen, Rotterdam, New York en vond vooral mijn draai in die kleinere gezellige loopjes. Bovendien ligt Brabant pal tegen de Antwerpse grens waardoor een verre verplaatsing (steeds met openbaar vervoer) niet nodig is. Dus u ziet het.. Allemaal pluspunten waar ik met plezier aan terugdenk."

17x hele marathon

Dré van den Bosch (geb. 1955) uit Dongen, liep mee van 1990 t/m 2017

"Mijn eerste hele marathon liep ik in 1990 in Etten Leur. We zouden als afgevaardigden van Trimgroep Dongen, met drie lopers gaan: één ervaren marathonloper en twee debutanten, waaronder ik, 35 jaar oud. Na 15 km kreeg ik een dipje en moest ik een tandje terug doen. De andere twee lopers liepen het tempo door en ik voegde me onderweg bij andere groepjes. Na de 30 km ging het weer goed. Alleen vond ik het lang duren voordat ik bij de 35 km was.

Op een gegeven moment haalde ik mijn mededebutant weer in (de ervaren loper had ik al eerder ‘terug gepakt’) en vroeg hem waar die 35 km post bleef. “Zometeen zijn we al bij de 40 km post!”, zei hij. En inderdaad, een paar honderd meter verder was het 40 km punt. Toen kreeg ik helemaal vleugels en kon ik met een versnelling in de laatste twee kilometer mijn eerste marathon in 3:14:36 afklokken. Een geweldige ervaring! Sindsdien ben ik verslaafd aan marathonlopen en later ook nog ultralopen."

Ken jij het jaar met code rood nog?

Wigdis Bastiaanse 

"Ik deed mee in het jaar van code rood dat de storm over West-Brabant raasde. De 10km af kon ik afmaken, maar de Marathon werd gehalveerd voor de veiligheid. We zagen onderweg heel wat takken voorbij komen, maar het was leterlijk adembenemend ???? In 2019 ook de halve marathon nog gelopen voor mijn schoonvader die een maand ervoor overleed".

Lees ook het verhaal van Michel Bego uit 2017.

Verschillende afstanden 

Carlina Braspenning 

"Het eerste jaar met de 5 km, daarna 10 km en twee jaar geleden de halve marathon gelopen (super leuke route!). Maar die hele, daar wil ik niet voor gaan..."

Astrid Buckens Elzakkers 

"Mijn eerste deelname aan Marathon Brabant was m'n tweede halve marathon in oktober 2016. Mooie route en goed opgezet. Ik heb ervan genoten. Later nog 2x de halve marathon gelopen en een keer de 10 km businessrun met een team van Maxaro, we hadden toen ook een team voor 5 km."

Wil jij ook jouw ervaring over je deelname aan Marathon Brabant delen? Ons bestuurslid Marloes verzamelt al deze verhalen en kijkt enorm uit naar dat van jou. Stuur haar gewoon even een bericht!